Sebastian Lăzăroiu a fost revocat de la Ministerul Muncii. Boc: Guvernul are nevoie de un ministru cu normă întreagă. Ce zice Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu a fost revocat de la Ministerul Muncii. Boc: Guvernul are nevoie de un ministru cu normă întreagă. Ce zice Lăzăroiu

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a fost revocat din funcţie de către premierul Emil Boc. Primul-ministru a precizat că a luat această decizie pentru că Guvernul are nevoie de un "ministru cu normă întreagă la Ministerul Muncii".

UPDATE 19.54. "Nu m-am născut ministru. Mergem mai departe. Respect decizia premierului", a declarat Sebastian Lăzăroiu pentru mediafax.ro. Emil Boc a explicat că ministerul care a fost condus de Sebastian Lăzăroiu este un minister "extrem de greu". "PDL are nevoie de un ministru care să nu-şi facă imagine în detrimentul partidului", a declarat premierul. Şeful guvernului a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a  Sulfinei Barbu în această poziţie. Şeful statului a acceptat propunerile lui Boc, precizează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. "În temeiul articolului 85 alin. 2 din Constituţia României, premierul Emil Boc a înaintat Preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a domnului Laurenţiu Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, Primul- Ministru a înaintat Preşedintelui României propunerea de numire a doamnei Sulfina Barbu în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale", se arată în comunicatul guvernului.

Şeful guvernului a luat această decizie după ce Sebastian Lăzăroiu a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Gândul", că nu s-ar înscrie într-un PDL "aşa cum este el acum".

"Aşteptăm decizia domnului preşedinte, am avut o consultare cu premierul Emil Boc în cursul zilei de astăzi. Este un minister greu", ne-a declarat Sulfina Barbu. Ea nu a dorit să comenteze pe marginea revocării lui Lăzăroiu. Numele Sulfinei Barbu a fost vehiculat şi în momentul în care Ioan Botiş şi-a dat demisia, după ce presa a descoperit că o firmă care derulează proiecte cu fonduri europene are sediul în apartamentul său, iar soţia sa este consilier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu,  consideră că revocarea este un lucru absolut normal după declaraţiile pe care Sebastian Lăzăroiu le-a făcut în presa centrală. "Sebastian Lăzăroiu a pus partidul într-o situaţie în care nu putea face altfel", a spus Voinescu. El a adăugat că premierul Emil Boc s-a consultat cu formaţiunea democrat- liberală înainte de a lua decizia înlocuirii lui Sebastian Lăzăroiu.

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, a catalogat drept surprinzătoare revocarea lui Sebastian Lăzăroiu. El a amintit că acesta a plecat din poziţia de consilier prezidenţial în urma unor declaraţii despre UDMR, care i-au deranjat pe liderii maghiari. "Acum a fost demis după nişte declaraţii care au deranjat conducerea PDL. Există deci o legătură între cele două trimiteri la plimbare", a spus Preda. Sebastian Lăzăroiu  trebuie să plece din Guvern în urma declaraţiilor pe care le-a făcut în presă, a spus şi prim-vicepreşeduintele PDL, Gheorghe Flutur.  "În primul rând, cred că în orice stat democratic, atunci când un membru al Executivului, sprijinit de partidul de guvernământ, face o asemenea declaraţie este revocat de primul-ministru, trebuie să plece din guvern. Cred că Sulfina Barbu va fi un bun ministru al Muncii", a declarat Frunzăverde. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, spune că revocarea din funcţie a ministrului muncii, Sebastian Lăzăroiu este o sancţiune dată acestuia de către premier, însă a refuzat să comenteze mai mult pe această temă. "Important este că ministrul a fost revocat, premierul l-a sancţionat", a spus Oltean, care cu câteva ore înainte de revocarea din funcţie a ministrului muncii, declara că Sebastian Lăzăroiu a recidivat în privinţa declaraţiilor dăunătoare PDL, cu toate că acest partid l-a propulsat în funcţia de ministru. Ar trebui verficat dacă nu există "un dram de adevăr" În schimb, deputatul PDL Raluca Turcan a declarat că decizia premierului Emil Boc de revocare a lui Sebastian Lăzăroiu din funcţia de ministru al Muncii i se pare "surprinzătoare"  în contextul în care PDL a fost tolerant la exprimarea opiniilor fiecărui membru. "Cred că, chiar dacă declaraţiile lui Lăzăroiu par dure şi deranjante pentru conducerea PDL, eu aş fi încercat să văd dacă există un dram de adevăr în ceea ce spune Lăzăroiu şi aş fi preferat să iau măsuri pentru corectarea oricăror scăpări sau greşeli pe care PDL, ca partid, le face", a declarat Raluca Turcan. Ea a apreciat că, în cazul în care postul de la Ministerul Muncii a rămas vacant, Sulfina Barbu este persoana potrivită pentru a-l ocupa. "Sulfina a fost un nume vehiculat în momentul în care postul rămâne vacant. Este un om bun pentru acest minister, atât profesional, cât şi ca experienţă politică", a spus Turcan. În luna aprilie, Sebastian Lăzăroiu a declarat că UDMR este o "formaţiune tolerată la guvernare şi, în 10 - 15 ani, Uniunea va fi absorbită de partidele româneşti". Marko Bela a interpretat această declaraţie drept o ameninţare indirectă la adresa formaţiunii sale.

După această declaraţie Lăzăroiu a fost eliberat, cu acordul părţilor, din funcţia de consilier prezidenţial pe probleme politice. "Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale", afirma la acea vreme Lăzăroiu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că "Sebastian Lăzăroiu nu a fost niciodată ministru al Muncii, nu s-a ocupat niciodată cu adevărat de acest domeniu şi de legile importante care trebuie promovate". "Domnul Lăzăroiu, sau Lăzărescu cum îmi place mie să-i spun din motivele binecunoscute, a fost doar un comisar politic la fel de iresponsabil ca şi cel care l-a numit, Traian Băsescu. Acum că s-a certat cu premierul Emil Boc nu mă interesează câtuşi de puţin", a declarat Ponta, într-o intervenţie televizată.   CITIŢI:

  • Cum a fost lucrat Lăzăroiu în PDL
  • Sebastian Lăzăroiu: PDL trebuie să rupă pisica
  • Război în PDL. Ioan Oltean: "Lăzăroiu se crede noaptea analist iar dimineaţa ministru