Scenariul anticipat de EVZ înaintea meciului cu Bosnia s-a adeverit. După jocul câştigat vineri seară în faţa bosniacilor, scor 3-0, Răzvan Lucescu a renunţat la funcţia de selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României şi a bătut palma cu George Copos pentru a prelua banca tehnică a Rapidului.

În ciuda insistenţelor lui Mircea Sandu, preşedintele FRF, Lucescu junior n-a acceptat să mai conducă reprezentativa ţării noastre şi în turneul sud-american, unde tricolorii vor juca amicale împotriva Braziliei (8 iunie, ora 3.50, în direct la ProTV) şi a Paraguayului (11 iunie, ora 23.00, în direct la TVR 1).

Antrenorul dorit cu insistenţă de şeful FRF la cârma naţionalei României a fost Cosmin Olăroiu. Surse de la Casa Fotbalului ne-au mărturisit că "Oli" a fost singurul tehnician cu care Mircea Sandu a discutat până acum pentru a-i propune funcţia de selecţioner. Numai că Olăroiu a zis "pas", preferând să dea curs ofertei pe care a primit-o de la formaţia Al-Ain, din Emiratele Arabe Unite.

"Vin cu cea mai mare plăcere"

În acest moment, cele mai vehiculate variante pentru postul de selecţioner al naţionalei României sunt Laszlo Bölöni şi Gică Hagi. Ambii antrenori sunt în prezent fără angajament şi se arată dispuşi să preia reprezentativa tricoloră.

"Vin cu cea mai mare plăcere la echipa naţională. Aştept să mi se facă oferta. Sunt omul naţionalei, dar vreau un proiect pe termen lung", a spus Hagi sâmbătă seară, la Pro TV.

"Loţi e dispus să vină la naţională, dar nu se grăbeşte, deoarece vrea să se convingă de faptul că este dorit cu adevărat. Ştiţi cum e el la negocieri, nu se aruncă din prima. Chiar dacă are şi alte propuneri mai tentante din punct de vedere financiar, ar accepta să preia naţionala. Aşteaptă să fie contactat de preşedintele FRF", a dezvăluit ieri, pentru EVZ, un apropiat al lui Bölöni.

"Naşul" oscilează în alegerea celor doi. Pe "Rege" nu l-ar dori din cauza apropierii de fraţii Becali. Bölöni oferă alte garanţii ca antrenor, dar Sandu nu uită că l-a lăsat cu ochii-n soare în 2001, când a plecat la Sporting.

DEMISIE

Răzvan Lucescu a plecat Rapid

Atât înainte de meciul cu Bosnia, cât şi la sfârşitul acestuia, Răzvan Lucescu s-a enervat teribil în momentul în care a fost întrebat despre viitorul său pe banca tehnică a naţionalei României.

"Ce întrebări sunt astea? Nu vorbesc decât despre partida cu Bosnia", era placa repetată obsesiv de fiul lui Mircea Lucescu atunci când jurnaliştii încercau să afle dacă va merge sau nu cu naţionala în turneul sud-american. Toate referirile la posibila sa plecare de la naţională erau catalogate de Lucescu drept "speculaţii rău-voitoare, care strică liniştea la naţională". Sâmbătă, însă, tricolorii au plecat în Brazilia fără Răzvan Lucescu, acesta dând curs ofertei de la Rapid.

Dacă în urmă cu două luni l-a criticat vehement pe selecţioner, Mircea Sandu, preşedintele FRF, a făcut acum tot posibilul pentru a-l convinge pe Răzvan să rămână la naţională măcar pentru cele două partide din turneul sud-american, cu Brazilia şi cu Paraguay. Lucescu junior l-a refuzat însă pe şeful federaţiei, astfel că naţionala va fi condusă în America de Sud de "secundul" Ştefan Iovan şi de Emil Săndoi, selecţionerul reprezentativei de tineret a României, mutare care, de altfel, a fost anunţată de EVZ în urmă cu două luni.
21 de meciuri
a adunat Răzvan Lucescu pe banca tehnică a tricolorilor, în care a obţinut 7 victorii, 7 egaluri şi 7 înfrângeri

PALMARESUL LUI BÖLÖNI

Campion în Portugalia şi în Belgia

Laszlo Bölöni se poate mândri în cariera de antrenor cu două titluri obţinute în ţări diferite. În 2001, Loţi a câştigat campionatul Portugaliei cu Sporting Lisabona, iar în 2009 a obţinut titlul în Belgia, cu Standard Liege.

La ambele echipe, însă, după adjudecarea campionatului a urmat un sezon dezamăgitor şi a sfârşit prin a fi înlăturat.

Ultimul său angajament, la Lens, s-a terminat după retrogradarea din prima ligă franceză. Bölöni a pregătit România în perioada 2000-2001, bilanţul său fiind de 8 victorii, 2 egaluri şi 3 înfrângeri.

PALMARESUL LUI HAGI

"Regele" a cucerit doar o Cupă a Turciei

Gheorghe Hagi şi-a început cariera de antrenor direct pe banca tehnică a naţionalei României, unde a fost numit în august 2001, după plecarea lui Laszlo Bölöni la Sporting Lisabona.

"Regele" a condus reprezentativa tricoloră în cinci partide, în care a bifat o victorie, 3 remize şi o înfrângere.

A demisionat la sfârşitul anului 2001, după ce naţionala a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2002, fiind eliminată la baraj de Slovenia.

Singurul trofeu adjudecat de Hagi ca antrenor este Cupa Turciei, câştigată în 2005 cu Galatasaray.