La spital, ca la Auschwitz: pacienţii mor de frig, nu de boală, în Spitalul Judeţean Suceava

La spital, ca la Auschwitz: pacienţii mor de frig, nu de boală, în Spitalul Judeţean Suceava

Noaptea, bolnavii se învelesc cu câte două pături iar in timpul zilei stau in pulovere şi cu căciuli pe cap. Conducerea spitalului spune că n-au dat drumul la centrală din cauza unor defecţiuni.

.În cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Suceava, Spitalul "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, miile de pacienţi şi cadrele medicale îngheaţă de frig, pentru că mai marii spitalului nu au pornit încă centrala termică a unităţii, deşi afară se înregistrează temperaturi foarte scăzute.

Pacienţii suferă dar n-au curaj să se plângă

Prin saloanele spitalului "Sf. Ioan cel Nou", pacienţii stau îmbrobodiţi cu haine groase ori pături peste pijamale. Unii au căciuli pe cap şi, pe lângă boala cu care au ajuns pe pat de spital, îndură şi frigul. În aceeaşi situaţie sunt şi bolnavii care aşteaptă în în ambulatoriile de specialitate ale spitalului. "Stau de o lună aici, iar condiţiile sunt foarte proaste. În salon suntem patru persoane dar nu aerisim deloc, nu-ţi mai vine. Nu am suporta să se răcească şi mai tare. Nici uşa nu o putem lăsa deschisă, din cauza curentului. Pe holuri e frig de-a dreptul, am ieşit un pic şi am făcut temperatură. Mai am mult de stat în spital, că altfel aş face gălăgie. Dar sunt încă pe mâna lor şi nu pot spune nimic", se plânge un pacient de la Chirurgie. Le este frică să-şi dea numele, să nu se supere "domn' doctor".

Ne puteți urmări și pe Google News

N-au voie cu radiatoare că face scurtcircuit instalaţia

Situaţia e şi mai gravă în cazul pacienţilor care au ieşit de pe masa de operaţie sau a celor care nu se pot deplasa.  "Ziua e mai bine, că e soare afară şi se încălzeşte cât de cât, însă noaptea nu pot dormi fără două pături", mărturiseşte un alt pacient. La Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie, cadrele medicale au pornit toate radiatoarele din dotare. Culmea, pacienţii nu au voie să aducă radiatoare de acasă, pentru că ar suprasolicita instalaţia electrică. "Am sesizat încă de săptămâna trecută această problemă, a încălzirii, dar caloriferele au rămas în continuare reci. Nu se poate lucra aşa, stăm zeci de ore în spital şi îngheţăm pur şi simplu. Riscăm şi noi să ne îmbolnăvim", îşi declară nemulţumirea şi un cadru medical. Contactată telefonic, conducerea Spitalului Judeţean Suceava a anunţat că au fost câteva probleme cu centrala termică şi că aceasta va fi pusă în funcţiune începând de astăzi.