Evenimentul ZileiSocialLa şcoală profesoare, pe net vedete sexy

La şcoală profesoare, pe net vedete sexy

La şcoală profesoare, pe net vedete sexy
Şcoala românească trece printr-o criză majoră. Apariţia pe internet a unor fotografii ce înfăţişează tinere profesoare în ipostaze indecente riscă să ducă la pierderea autorităţii dascălului în faţa elevului. Profesorii temuţi, de modă veche, sunt înlocuiţi astăzi de dascăli fără inhibiţii, care, în loc de română sau matematică, „predau“ lecţii de sex. Elevii îi pot urmări acum nu numai la ore, ci şi seara, acasă, pe net, unde profa de engleză se transformă în profa de senzualitate.

Legislaţia nu prevede pedepse aspre pentru un astfel de comportament, iar protagoniştii unor asemenea cazuri se întorc liniştiţi la catedră. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că adolescenţii ar putea să adopte temporar comportamentul profesorului.

Firi exhibiţioniste

Unele cadre didactice se transformă în vedete sexy în lumea virtuală, postând imagini fără perdea pe diverse site-uri matrimoniale sau de corespondenţă cu prietenii şi ignoră riscul ca acestea să fie descoperite de elevi, colegi sau apropiaţi.

Protagonista unor astfel de situaţii este O.Ţ., profesoară suplinitoare în Bucureşti la Colegiul „I.L. Caragiale“. Un set de fotografii în care cadrul didactic apare îmbrăcat sumar, în posturi provocatoare, a circulat pe diferite site-uri web, putând fi vizionat şi de elevii săi. Abaterile de la normele de etică ale cadrului didactic nu au putut fi pedepsite de conducerea şcolii, din cauza unor vicii de procedură, mustrarea propusă de consiliul profesoral fiind invalidată de Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

„Este un caz întâmplat anul trecut. Şcoala nu poate începe o nouă anchetă, deoarece sancţiunea a fost invalidată“, a declarat Stelian Fedorca, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. În apărarea sa, profesoara incriminată a declarat pentru cotidianul „Gândul“ că setul de fotografii compromiţătoare nu a fost postat de ea pe internet şi a pretins că acesta ar fi fost furat din calculatorul personal. Între timp, profesoara O.Ţ. şi-a continuat activitatea la liceul la care predă limba engleză. Fiind suplinitor, în toamnă trebuie să susţină un nou concurs pentru a putea ocupa, pentru încă un an, funcţia de profesor în instituţia de învăţământ.

Unde e „harul“ pedagogic?

De ce se întâmplă tot mai des ca persoanele care au grijă de educaţia elevilor să aibă astfel de „derapaje“ de ordin moral şi ce criterii ar trebui să întrunească cei care vor să stea în spatele catedrei?

"Un examen psihologic la angajare ar trebui să fie obligatoriu“, explică Paula Irimia, psiholog: „Pentru a fi un bun dascăl este nevoie să ai atât o bună pregătire profesională, «har» pedagogic, cât şi o armonioasă structură psihomorală. Ca dascăl, reprezinţi un model cu care elevii tăi s-ar putea identifica şi ar trebui să fii conştient de asta atunci când îţi alegi această profesie“.

Exhibiţia de care a dat dovadă profesoara de engleză este „motivată“ de psiholog prin nevoia de confirmare a seducţiei, prin ignorarea statutului său. „Dincolo de faptul că este profesor, acea persoană este şi femeie. Este o femeie care caută confirmarea forţei ei de seducţie. Din păcate, ea ignoră faptul că este privită ca model de educaţie şi că exigenţele sunt pe măsură. Este o dovadă de ignoranţă, neglijenţă, iresponsabilitate sau narcisism să te expui pe site-uri publice în condiţiile în care ai un statut de profesor“, mai adaugă psihologul Paula Irimia.

Distracţii necenzurate

Însă cazul „Caragiale“ nu este singurul care exemplifică încălcarea normelor morale de către dascăli, mai ales în ceea ce priveşte chestiunile legate de expunerea în public, situată la limita obscenităţii. Un grup de profesori de la Universitatea Transilvania din Braşov au fost protagoniştii unei înregistrări video care putea fi confundată cu un show erotic, aceştia fiind înfăţişaţi făcând gesturi cu substrat sexual. Înregistrarea a fost făcută în urmă cu doi ani, însă a ieşit la lumină la începutul acestui an. Fotografiile în ipostaze sexy ale unei profesoare din Roman, judeţul Neamţ, au circulat pe internet la sfârşitul anului trecut, fiind vizionate şi de elevii de la liceul la care predă. Colegii profesoarei bănuiau că instantaneele provocatoare au fost postate pe internet de fostul soţ al cadrului didactic, din răzbunare.

EXTREM

Mort din cauza amantei

> Există situaţii în care raportul profesor-elev depăşeşte cu mult limitele normale în care ar trebui să se situeze. Elevul Bogdan Costache s-a sinucis în urmă cu un an din cauza profesoarei sale de română, Corina Vasile, care era, în acelaşi timp, şi iubita sa.

> Elevul îndrăgostit s-a sinucis aruncându-se de la etajul nouă al blocului în care locuia Corina Vasile, iar cazul a zguduit opinia publică.

> „Complicaţiile apar atunci când profesorul nu ţine cont de psihologia vârstei adolescenţilor, de faptul că ei se pot şi îndrăgosti, iar acceptarea depăşirii limitelor unei relaţii profesionale implică pierderea controlului asupra ei“, afirmă psihologul Paula Irimia.

LEGISLAŢIE

Ce prevede Statutul cadrului didactic

> Potrivit Statutului personalului didactic de pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, „nu pot ocupa posturile didactice, de conducere sau de îndrumare şi de control în învăţământ persoanele care desfăşoară activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice“, cum sunt, printre altele, „comerţul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio sau vizuale, practicarea, în public, a unor activităţi cu componentă lubrică sau altele care implică exhibarea, în manieră obscenă, a corpului“.


Accesează: