Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, toleranță zero în privința plagiatului: Trebuie prevederi explicite pentru „sancționarea acestui fenomen toxic”
Klaus Iohannis, toleranță zero în privința plagiatului: Trebuie prevederi explicite pentru „sancționarea acestui fenomen toxic”

Klaus Iohannis, toleranță zero în privința plagiatului: Trebuie prevederi explicite pentru „sancționarea acestui fenomen toxic”

Klaus Iohannis a cerut ca în noile legi ale educației să aibă toleranță zero în privința plagiatului, fiind nevoie de prevederi care să întărească integritatea în mediul universitar și nu doar. Aceste afirmații vin după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat, iar premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat că ar fi plagiat în teza de doctorat, în baza căreia a devenit doctor în Științe Militare în anul 2003.

Președintele Klaus Iohannis a făcut referire directă la ministrul demisionar al Educației Sorin Cîmpeanu, care și.a dat demisia din funcție după acuzațiile de plagiat, în discursul său de la festivitatea organizată la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu.

„Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.

Dacă actul de creație este fructul libertății, educația este rădăcina din care aceasta crește și dă naștere unei societăți cu oameni verticali. Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului

Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen al plagiatului spunând că noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic.

„Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a mai subliniat faptul că miza este „credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”.

„Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție.

Apreciez atitudinea universității dumneavoastră față de orice încercare de fraudare și îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Reamintim că premierul României a fost acuzat că a plagiat în teza de doctorat, în baza căreia a devenit doctor în Științe Militare în anul 2003. Mai exact, 42 de pagini din totalul celor 138 de pagini ale lucrării prezintă conținut preluat din alte două teze de doctorat de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), dezvăluie o nouă anchetă. Mai multe detalii puteți citi pe evz.ro.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: