Evenimentul Zilei > Social > Mai mulți bani pentru această categorie de români. Legea, promulgată de Klaus Iohannis
Mai mulți bani pentru această categorie de români. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Mai mulți bani pentru această categorie de români. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea care prevede ca indemnizația de șomaj acordată persoanelor care au cel puțin un an de cotizare să fie mărită, de la 75%, la 100%. Noile prevederi trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede ca indemnizația de șomaj să fie majorată pentru persoanele care au contribuit cel puțin un an, acesta urmând să fie egal cu valoarea indicatorului social de referinţă.

Astfel, se are în vedere modificarea articolului 39 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă.

Cu cât va crește indemnizația de șomaj

Potrivit actului normativ, cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare.

Majorarea se va face de la de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), la 100%. Valoarea ISR este de 525,5 lei, ceea ce înseamnă că cei aflați în șomaj primeau doar 395 de lei.

După ce propunerea legislativă va ajunge să se aplice, cu condiția ca valoarea ISR să rămână tot la pragul de 525,5 lei, o persoană care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare.

Pentru a beneficia de ajutorul de șomaj, persoanele în cauză trebuie să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința, potrivit avocatnet.ro.

Câți șomeri are România

România avea în trimestrul II al acestui an 439.700 de şomeri

„În trimestrul II 2022, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 69%. În trimestrul II 2022, populaţia activă a României era de 8.326.900 persoane, din care 7.887.200 persoane erau ocupate şi 439.700 persoane erau şomeri”.

De asemenea, rata de ocupare a tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani a fost de 19,3%. Rata şomajului în trimestrul II 2022 a fost de 5,3%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul I 2022.

Distinct de cele 7.887.200 persoane ocupate, alte 685.700 persoane au lucrat în gospodăria agricolă proprie, pentru a produce bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului, potrivit românitv.net.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: