Cum va calcula Guvernul venitul minin și ajutorul pentru familii. Nu se va mai face raportare la ISR
- Andra Puiu
- 26 august 2022, 16:47
Cuantumul venitului minim garantat și cel al alocației pentru susținerea familiei nu vor mai fi calculate prin raportare la Indicele Social de Referință (ISR). Acest lucru nu se va mai întâmpla din cauza unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern pe fondul inflației ridicate. Măsura preconizată de Executiv vine după ce, începând de anul acesta, ISR este majorat, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației.
Actuala legislație spune că pot beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal. Aceste persoane trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 600 de lei, inclusiv, respectiv 1,2 ISR (la nivelul neindexat de 500 lei).
Mai mult decât atât, după circa 14 ani la același nivel, ISR a crescut în acest an de la 500 de lei la 525,5 lei, prin majorarea cu 5,1% conform ratei inflației pe anul trecut. Astfel, Guvernul a hotărât acum stabilirea venitului minim de incluziune, inclusiv alocației pentru susținerea familiei, la niveluri corespunzătoare noului ISR.
”Reglementările propuse nu au un impact bugetar suplimentar semnificativ, cu excepția propunerii referitoare la ajustarea nivelurilor maxime de venit prevăzute de lege, în prezent, prin aplicarea ratei inflației de 5,1% din anul precedent”, se arată în actul normativ adoptat. În același timp, Guvernul a stabiilit însă și eliminarea raportării la indicatorul social de referință (ISR) din calculul venitumului minim de incluziune.
Ce presupune noua lege
Ordonanța adoptată prevede doar două componente ale venitului minim. Este vorba despre ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii, care nu mai sunt raportate la ISR și sunt stabilite nominal. Totuși, Executivul nu a menționat vreu criteriu de raportare. Este vorba de ajutorul de incluziune, până la un venit mediu net lunar ajustat de 275 de lei inclusiv, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei sau până la un venit mediu net lunar ajustat de 400 de lei.
În același timp, ajutorul pentru familia cu copii va fi acordat până la un venit net lunar ajustat de 700 de lei, inclusiv. De asemenea, pentru că veniturile au crescut ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile au stagnat, iar investițiile au rămas în urmă Componenta venitului minim de incluziune reprezentată de ajutorul pentru familia cu copii se acordă în funcţie de nivelul venitului net lunar ajustat şi numărul de copii din familie.
Câți bani vor primi familiile
Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
- 107 lei, pentru familia cu un copil;
- 214 lei, pentru familia cu 2 copii;
- 321 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 428 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.
Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
- 120 de lei, pentru familia cu un copil;
- 240 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 360 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.
Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună, şi 700 lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
- 85 de lei, pentru familia cu un copil;
- 170 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 255 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.
Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună şi 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
- 110 de lei, pentru familia cu un copil
- 215 de lei, pentru familia cu 2 copii
- 325 de lei, pentru familia cu 3 copii
- 430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.
Propunerea PNL din aprilie pentru alocațiile de sprijin al familiilor
În aprilie, un grup de liberali a inițiat o propunere legislativă care prevede o majorare cu 100% a alocației pentru sprijnirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii. De asemenea, în vederea actualizării categoriilor de beneficiari, liberalii propun și majorarea cu 100% a limitelor eligibilității beneficiarilor și a nivelului de alocație.
Acest lucru se va face în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind că în ultimii șapte ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat în fiecare an. Astfel încât, numărul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul. Dacă până în prezent, pentru a beneficia de alocație, venitul net mediu lunar pe membru de familie se situa la pragul minim de 0,40 ISR inclusiv, acest prag a fost propus a fi majorat la 0,80 ISR inclusiv, deci la 420,4 lei.
Acum, Guvernul a stabilit majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) și de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice, respectiv de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii, potrivit Profit.ro.