Evenimentul Zilei > International > Președintele Klaus Iohannis, mesaj după referendumurile organizate de Rusia: „Reiterez sprijinul nostru pentru integritatea teritorială a Ucrainei”
Președintele Klaus Iohannis, mesaj după referendumurile organizate de Rusia: „Reiterez sprijinul nostru pentru integritatea teritorială a Ucrainei”

Președintele Klaus Iohannis, mesaj după referendumurile organizate de Rusia: „Reiterez sprijinul nostru pentru integritatea teritorială a Ucrainei”

Președintele României Klaus Iohannis, împreună cu omologii săi din alte opt state europene, au decis să sprijine Ucraina în continuarea procesului de aderare la NATO, dar și în sensul prezervării suveranității acestui stat față de Rusia.

După ce liderul rus Vladimir Putin a decis să anexeze prin referendum patru regiuni ucrainene, liderii europeni, în frunte cu președintele României Klaus Iohannis, au decis să-și reitereze poziția referitor la această problematică a suveranității Ucrainei în raport cu Rusia.

Președintele României Klaus Iohannis sprijină integritatea teritorială a Ucrainei

Într-o postare pe Twitter, Klaus Iohannis a subliniat că discuțiile din cadrul Summitului NATO de la București nu vor fi abandonate și că Ucraina va fi ajutată să adere la Alianța Nord-Atlantică, în ciuda politicii expansioniste a Rusiei.

„Împreună cu președinții Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei și Slovaciei, reiterez sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Susținem cu fermitate decizia Summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, a scris președintele României Klaus Iohannis pe contul de Twitter.

Declarație comună a statelor NATO din Europa Centrală și de Est împotriva Rusiei

Statele invocate anterior au semnat și o Declarație comună privitoare la anexarea in mod ilegal a teritoriilor ucrainene de către Rusia.

„Noi, președinții din Europa Centrală și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au văzut cu ochii lor efectele agresiunii rusești, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă și, prin urmare, emitem următoarea declarație: Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Rusia trebuie să restituie teritoriile ocupate ilegal

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Susținem cu fermitate decizia Summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei. Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să își mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie să fie trași la răspundere și aduși în fața justiției”, reiterează Declarația comună a liderilor europeni.

Acest document a fost semnat de Klaus Iohannis, președintele României, Miloš Zeman, președintele Republicii Cehe, Alar Karis, liderul Republicii Estonia, Egils Levits, președintele Republicii Letonia, Gitanas Nausėda, omologul din Republica Lituania, Stevo Pendarovski, liderul Republicii Macedonia de Nord, Milo Đukanović, președintele Republicii Muntenegru, Andrzej Duda, liderul Republicii Polone și Zuzana Čaputová, președintele Republicii Slovace.