Evenimentul Zilei > International > Război în Ucraina, ziua 221. Zelenski nu va negocia cu Putin. Ucraina va ataca în teritoriile anexate de Rusia
Război în Ucraina, ziua 221. Zelenski nu va negocia cu Putin. Ucraina va ataca în teritoriile anexate de Rusia

Război în Ucraina, ziua 221. Zelenski nu va negocia cu Putin. Ucraina va ataca în teritoriile anexate de Rusia

Oamenii lui Volodimir Zelenski au primit un ordin pe care-l vor respecta: vor ataca în teritoriile pe care Vladimir Putin le-a anunțat anexate la Federația Rusă.

Șeful regiunii rusești Cecenia, Ramzan Kadîrov, afirmă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina.

Forțele rusești s-au retras din orașul Lyman din estul Ucrainei pentru a evita să fie înconjurate de armata ucraineană, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.


Ministrul german al apărării vizitează Ucraina

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a efectuat o vizită surpriză în Ucraina, prima sa vizită de la invazia Rusiei din februarie.

Lambrecht a vizitat orașul portuar Odesa din sudul țării, a anunțat Ministerul german al Apărării într-un comunicat, fără a preciza cât a durat călătoria. Acesta a adăugat pe Twitter că s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.

Shoigu inspectează facilitățile de cazare pentru recruți

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat facilitățile de cazare pentru recruți la o unitate militară din afara Moscovei, a declarat ministerul.

Ministerul Apărării a distribuit o înregistrare video care îi arată pe Shoigu și pe primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, vizitând locul de cazare, precum și pe recruți la un exercițiu de tragere.

Întrebat de un jurnalist dacă femeile vor fi chemate la mobilizarea parțială ordonată luna trecută, Shoigu a răspuns: „Nu. Nu, acest lucru nu a fost în planuri și nu este în planurile de viitor. Nu plănuim și nu vom convoca femei”.


Fum și explozii depistate la cea mai importantă bază aeriană din Crimeea. Un avion a luat foc

Mai multe imagini în care se putea vedea fumul negru în zona aeroportului „Belbek” au fost postate pe rețele de socializare, potrivit pravda.com.au.

Existența unui incendiu la aeroportul Belek a fost confirmată chiar de guvernatorul din Sevastopol.

„Potrivit salvatorilor, în timpul aterizării, un avion a ieșit de pe pistă și a luat foc”, a declarat guvernatorul Mykhailo Razvozhaev.

El a adăugat ulterior că o detonare parțială a muniției a avut loc.


Sâmbătă, 1 octombrie, Mihailo Podoliak, consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina nu se va pune la masa negocierilor cu Vladimir Putin și camarila sa de la Moscova, pentru a pune punct războiului.

Oficialul de la Kiev a exprimat public poziția oficială a Ucrainei pe Twitter:
„Să concluzionăm:

1. Nu are rost să negociezi cu cei care „calcă pe cadavre” — Putin şi anturajul său. Preţul cuvintelor lor are o valoare negativă.

2. Sunt posibile negocieri, dar cu noul preşedinte al Rusiei. Care va evalua realitatea mai adecvat”, a scris Podoliak pe Twitter.

Cu o zi înainte, Volodimir Zelenski a anunţat că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere. Reacția a venit imediat după ce liderul de la Kremlin a cerut Ucrainei să capituleze.

„Țarul de la Kremlin” a îndemnat vineri Ucraina „să înceteze imediat” ostilităţile şi să „revină la masa negocierilor”.