Evenimentul Zilei > International > Kadîrov îl împinge de la spate pe Vladimir Putin. Liderul Ceceniei cere folosirea armei nucleare în Ucraina
Kadîrov îl împinge de la spate pe Vladimir Putin. Liderul Ceceniei cere folosirea armei nucleare în Ucraina

Kadîrov îl împinge de la spate pe Vladimir Putin. Liderul Ceceniei cere folosirea armei nucleare în Ucraina

Ramzan Kadîrov, liderul republicii cecene, i-a cerut sâmbătă președintelui rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina, după ce Rusia s-a confruntat cu o înfrângere în orașul Lyman.

Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” asupra Ucrainei pe 24 februarie, în speranța unei victorii rapide împotriva vecinului său est-european. Cu toate acestea, Ucraina a răspuns cu un efort de apărare mai puternic decât era prevăzut, împiedicând Rusia să atingă obiective majore după mai mult de șapte luni de lupte. Experții și-au exprimat îngrijorarea că Putin, confruntat cu pierderi tot mai mari, ar putea recurge la arme nucleare.

Ucraina a obținut cea mai recentă victorie în Lyman, un oraș din regiunea Donețk, forțând trupele rusești să se retragă după ce au înconjurat până la 5.000 de soldați în această locație strategică. Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele „s-au retras pe linii mai avantajoase”.

În postarea sa pe Telegram, Kadîrov i-a criticat pe oficialii militari ruși, inclusiv pe colonelul general Alexander Lapin, despre care a spus că nu a reușit să asigure unităților mijloacele de comunicare necesare și aprovizionarea cu muniții.

„Nepotismul din armată nu va duce la bine”, a scris el. „În armată este necesar să se numească în calitate de comandanți oameni cu un caracter puternic, curajoși, cu principii, care se preocupă de luptătorii lor, care își rup dinții pentru soldatul lor, care știu că un subordonat nu poate fi lăsat fără ajutor și sprijin. În armată nu este loc pentru nepotism, mai ales în vremuri dificile.”

„Nu știu ce raportează Ministerul Apărării din Federația Rusă comandantului șef suprem, dar, în opinia mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare de mică putere. Nu este necesar să luăm fiecare decizie cu ochii pe comunitatea vest-americană – aceasta a spus deja acest lucru și a făcut multe împotriva noastră”, a scris liderul cecen pe Telegram.

Trupele rusești, din Lyman la o zi după ce Putin a anexat orașul din estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a confirmat, sâmbătă după-amiază, că și-a retras trupele din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei.

„Din cauza amenințării de încercuire, trupele aliate s-au retras din Krasnyi Lyman pe alte poziții mai bune”, a precizat ministerul, potrivit agențiilor de presă rusești de stat.

Krasnyi Lyman ( Krasnyi se traduce prin roșu) era fostul nume sovietic al orașului Lyman, un oraș care timp de câteva luni a avut o mare importanță strategică pentru Moscova.

La sfârșitul lunii mai, armata rusă a transformat orașul din regiunea Donețk într-un important centru logistic pentru desfășurarea trupelor și aprovizionarea cu muniție.

În declarațiile referitoare la retragerea Rusiei din Lyman, Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au ucis peste 200 de soldați ucraineni în 24 de ore și au distrus 14 vehicule blindate, notează BBC.