Traian Băsescu – „Susţin candidatura Elenei Udrea!”. Şeful statului a declarat, ulterior întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie PMP condusă de Elena Udrea, că va susţine candidatura acesteia la preşedinţie. Traian Băsescu a punctat că, raportat la obiectivul electoral avut de vedere de candidata PMP, speră în cel mai pesimist scenariu ca prin această candidatura PMP va fi împins spre un scor cu două cifre, care să permită ulterior Elenei Udrea şi celorlalţi lideri de partid să stea la masa negocierilor cu Klaus Iohannis şi ACL, în turul II.

Băsescu, sfaturi pentru candidatul Iohannis. Preşedintele l-a chinuit pe Klaus Iohannis, susţinând că „presupusa vizită” a candidatului ACL în Vila Lac 3 trebuie lămurită de Iohannis, dacă este în realitate un candidat credibil. Cu câteva zile în urmă, voci din PNL îi solicitaseră lui Traian Băsescu să confirme varianta vizitei lui Iohannis la Vila Dante. Iată că preşedintele Băsescu nu a dat curs solicitărilor venite de la oamenii lui Iohannis. De asemenea, şeful statului l-a invitat pe candidatul ACL să iasă mai energic la luptă împotriva lui Victor Ponta, alături de Elena Udrea şi Monica Macovei, candidate care „sigur vor ieşi”. Avertismentul şi, totodată, sfatul preşedintelui Băsescu pentru candidatul Iohannis a fost transmis în contextul în care, în opinia acestuia, Iohannis poate spera să rupă o parte din electoratul mai relaxat al preşedintelui, însă nu va reuşi să câştige şi nucleul dur al votanţilor lui Traian Băsescu. Preşedintele a lăsat, astfel, loc de negocieri în perspectiva turului II. În caz contrar, Iohannis, în eventualitatea în care ajunge în turul II, nu va reuşi să coaguleze în jurul său votanţii dreptei grupaţi în jurul preşedintelui Băsescu, riscând astfel să piardă alegerile.

Ponta – inamicul public nr. 1. Traian Băsescu nu a uitat să lanseze noi atacuri la adresa premierului Victor Ponta, demonstrând şi de această dată că şeful PSD rămâne inamicul public nr. 1 pentru şeful statului, în perspectiva campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Temele pe Traian Băsescu a ţinut să lanseze noi atacuri la adresa adversarului său din Palatul Victoria au fost atât politice, cât şi de natură economică.

La două zile după ce Crin Antonescu a ieşit public şi a declarat că nu susţine proiectul „Klaus Iohannis preşedinte”, a venit vremea ca un alt jucător al scenei politice, Traian Băsescu, să se poziţioneze public faţă de numele intrate până în acest moment în urna alegerilor prezidenţiale.

Dacă, în cazul lui Antonescu, mesajul fostului preşedinte PNL a fost unul clar îndreptat împotriva candidaturii lui Iohannis, poziţia lui Traian Băsescu a fost mai nuanţată, semn că următoarea perioadă va fi una deosebit de importantă din perspectiva coagulării vocilor pro şi contra principalilor candidaţi şi a negocierilor care vor urma primului tur al prezidenţialelor între candidaţii dreptei.