Toţi cetăţeni României sunt introduşi într-o bază de date în funcţie de codul numeric personal. “Lista electorală permanentă se întocmeşte cu un anumit timp înainte de alegeri. Evidenţa populaţiei ia legătura cu primăriile pentru actualizarea acestor liste, în sensul că se elimină cei pentru care au fost emise certificate de deces”, a declarat pentru “Evenimentul Zilei” Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorael Permanente (AEP).
Dorinţa ascunsă a lui Iliescu
Într-o declaraţie nefericită, fostul şef de stat Ion Iliescu a arătat că referendumul trebuie validat de Curtea Constituţională în condiţiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie. Iliescu a mai precizat că CCR trebuie să ia în considerare aceste elemente şi să se consulte cu specialiştii de la Institutul Naţional de Statistică (INS), având în vedere că datele despre populaţia cu drept de vot nu sunt actualizate.
Româniile lui Vosganian
De aceeaşi părere este şi penelistul Varujan Vosganian care arătat că judecătorii Curţii trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI, apreciind că o hotărâre a CCR bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe “România ipotetică”, şi nu pe “România reală”, va adânci criza politică.
Un referendum pierdut
În aceeaşi notă, europarlamentarul Monica Macovei aminteşte că “în 2009, românii au votat la referendumul pentru Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, prezenţa la vot fiind mai mare de 50% plus unu”. Deşi validat de Curtea Constituţională, el nu a fost pus în aplicare. La referendumul de atunci, cei care astăzi strigă în gura mare că boicotul este antidemocratic nu s-au prezenat la vot, inclusiv Iliescu a lipsit atunci, sustinând că “este o diversiune electorală”.