Evenimentul Zilei > Social > José Carreras, turneul de adio
José Carreras, turneul de adio

José Carreras, turneul de adio

Marele și inegalabilul tenor va veni în România, la București, pe 26 noiembrie. Va susține un concert pasionant, ultimul din țara noastră

Spectacolul de la București face parte din turneul mondial de adio al legendarului tenor, intitulat – „A Life in Music”- „O viață dedicată muzicii”.

De ce un turneu de adio? „Este o mare provocare pentru mine. Cum nu mai sunt deloc tânăr, împlinesc anul acesta 69 de ani, am considerat că este momentul să încep să călătoresc în jurul lumii cu un turneu. Conceptul «A Life in Music – O viață dedicată muzicii» conține toată cariera mea, din copilărie până în zilele noastre. Din concerte nu vor lipsi arii de operă din toate colțurile lumii, în timp ce pe marele ecran vor apărea imagini din viața mea. Sper că oamenilor le va plăcea, la fel de mult cum îmi place mie!”, spune Carreras.


FOTO: Carreras, alături de Leonard Bernstein…Împreună cu una dintre cele mai mari orchestre filarmonice din Europa, Carreras va oferi un concert alcătuit din melodii celebre ale perioadei „Belle Époque” și faimoase arii de operă, operetă și musical. „Acestea sunt melodiile care m-au mișcat și entuziasmat mereu când le-am ascultat. În aceste melodii sălășluiesc Pasiunea, Emoția, un sentiment în inima și în sufletul meu, pe care încerc să le redau prin vocea mea”, mărturisește tenorul.


FOTO: …lângă Lang LangPasiune

Josep Carreras i Coll (pe scurt, José Carreras) este originar din Catalonia, Spania. Unul dintre cei mai mari interpreți de operă ai generației sale, José este absolut remarcabil, mai ales când apare pe scenă cu arii din Verdi și Puccini. Cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe diferite scene muzicale ale lumii. Josep a început să cânte la vârsta de 8 ani, când a interpretat cunoscuta arie din „Rigoletto”, de Verdi, „La donna è mobile“, piesă care va rămâne una dintre favoritele repertoriului său. Era fascinat de Mario Lanza, pe care îl văzuse în rolul titular al filmului „Caruso”, consacrat vieții marelui tenor italian.


FOTO: …cu Placido Domingo și Luciano PavarottiLa 11 ani, a apărut la Gran Teatre del Liceu ca soprano, în rolul povestitorului din „El retablo de Maese Pedro”, de Manuel de Falla, și apoi într-un rol secundar din „La Bohème”, de Puccini. După studii la Conservatorul de Muzică din Barcelona, a debutat în 1970, cu rolul Flavio din „Norma” de Bellini, cu Montserrat Caballé în rolul principal. Remarcat, a fost invitat de celebra soprană să cânte în „Lucrezia Borgia”, de Donizetti, primind primul său rol principal – Gennaro. Și, tot alături de ea, a cântat pentru prima dată la Londra, în „Maria Stuarda”, de Donizetti, și apoi în alte 15 producții.

Consacrarea internațională a venit repede, fiind invitat pe multe din principalele scene lirice ale lumii. În 1972 și-a făcut debutul american, în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”. La 28 de ani interpretase deja 24 de roluri principale de tenor.


FOTO: …alături de Herbert von CarajanMiracol

În culmea gloriei, în 1987, a fost diag nosticat cu leucemie într-o formă gravă, medicii considerând că are numai o șansă din zece de a supraviețui. Și-a revenit miraculos, după o luptă acerbă cu boala, care i-a întrerupt cariera timp de un an. După revenirea spectaculoasă, a fondat „José Carreras Internațional Leukaemia Foundation”, căreia i-a consacrat anual concerte caritabile.

Din 1995, galele live de la televiziunea din Leipzig au adus donații de peste 71 de milioane de euro.


A fondat „José Carreras Internațional Leukaemia Foundation” căreia i-a consacrat anual concerte caritabile


Va cânta în limba română

„Este fantastic faptul că pot concerta cu câteva zile înainte de ziua mea de naștere în acest minunat oraș (n.r. 5 decembrie). Îmi amintesc încă audiența minunată, oamenii ce cunosc muzică și sunt atât de generoși și sufletiști. Sunt încântat să revin în București și să cânt în această atmosferă inegalabilă și pentru minunatul public român”, a declarat José Carerras. Împătimiții muzicii clasice, care vor merge la concertul din 26 noiembrie, de la Romexpo – Pavilionul Central (ora 20:00), vor avea parte de o surpriză: maestrul pregătește și o piesă în limba română. Prețul biletelor variază în funcție de categorie: categoria VIP – 864 de lei, categoria I – 702 de lei, categoria a-II-a – 594 de lei, categoria a-III-a – 432 de lei, categoria a-IV-a – 270 de lei.


FOTO: …alături de Monserrat CaballéInterpretări de excepție pe mari scene ale lumii

De-a lungul carierei, a apărut în 60 de roluri importante, printre care „Nabucco”, de Giuseppe Verdi, „Faust”, de Charles Gounod, Edgardo di Ravenswood, din „Lucia di Lammermoor”, de Donizetti, Oronte, în „I Lombardi”, Alfredo Germont, în „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, Maurizio din „Adriana Lecouvreur”, de Francesco Cilèa, Rodolfo din „Luisa Miller”, de Verdi, Faust din „Mefistofele”, de Arrigo Boito, Rodolfo din „La Bohème”, de Giacomo Puccini, Riccardo din „Bal mascat”, Don Carlos din opera omonimă a lui Verdi, Nemorino, din „Elisir d’amore”, de Gaetano Donizetti, Mario Cavaradossi din „Tosca”, de Giacomo Puccini etc. În afară de operă, a realizat și înregistrări cu artiști remarcabili din afara ariei muzicii clasice, precum: Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman. Timp de 13 ani (între 1990 și 2003) proiectul „Cei trei tenori“ l-a purtat, alături de Placido Domingo și Luciano Pavarotti, prin întreaga lume. Cei trei tenori au fost și în România.