Joe Biden face public raportul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Cine a comandat asasinatul 

Joe Biden face public raportul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Cine a comandat asasinatul 

Joe Biden face public raportul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Concluziile din raport îl indică vinovat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Joe Biden face public raportul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Administrația Biden va publica joi un raport cu privire la asasinat.  Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a aprobat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.  Sunt declaraţiile a trei oficiali americani.

Joe Biden face public raportul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Cine a comandat asasinatul

Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, era un cetățean saudit care lucra la Washington Post. Jurnalistul a fost ucis de agenți aflaţi în legături strânse cu prințul moștenitor. Corpul său a fost dezmembrat parțial cu un ferăstrău. Iar rămăşiţele nu au fost găsite nici acum.

După ce a negat prima dată crima, guvernul saudit a schimbat cursul și a afirmat că Khashoggi a fost ucis accidental. În timp ce echipa a încercat să-l extrădeze cu forța. Saudiții spun că echipa a acționat singură și că prințul moștenitor nu a fost implicat.

 Khashoggi venise la consulat pentru a obţine actele necesare pentru a se căsători cu o femeie din Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News
Administraţia Biden a anunţat  acum câteva zile despre declasificarea raportului. Jen Psaki, a declarat că Biden va comunica doar cu regele saudit. Mai degrabă decât cu fiul său, prințul moștenitor. Secretarul de presă de la Casa Albă a spus că raportul este gata pentru publicare.

În timpul campaniei Joe Biden a promis să îi facă pe saudiţi „să plătească preţul”. La un an de la asasinarea jurnalistului, în septembrie 2019, au ieșit la iveală detalii cutremurătoare despre moartea acestuia. În ultimele minute de viață, Jamal Khashoggi i-a rugat pe ucigaşii săi să nu îi acopere gura. Motivând că suferea de astm şi s-ar fi putut sufoca.

Cine a fost condamnat după asasinarea lui Khashoggi

Opt bărbați au fost condamnați într-un proces pe care observatorii internaționali l-au numit farsă. Cinci au primit pedeapsa cu moartea. Pedepsele lor au fost comutate la 20 de ani după ce ar fi fost iertate de rudele lui Khashoggi .

Agnès Callamard, expert francez în drepturile omului și raportor special pentru execuții extrajudiciare, care a anchetat cazul pentru Naţiunile Unite, a acuzat Arabia Saudită de „execuţie deliberată şi premeditată, un asasinat extrajudiciar pentru care statul Arabia Saudită este responsabil sub legea internaţională a drepturilor omului”, în Raportul publicat în iunie 2019 la un an de la asasinarea jurnalistului.

Prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a anunțat, la un an de la asasinat, în luna septembrie 2019, că îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

Donald Trump, prieten cu prințul moștenitor saudit, care era acuzat că a comandat asasinarea lui Khashoggi

CIA a prezentat președintelui Donald Trump raportul său în 2018, care însă nu a schimbat relaţia de prietenie a lui Trump cu Arabia Saudită. Şi mai ales cu prinţul moștenitor bin Salman.

Agenția de informații a  ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi.

Donald Trump s-a lăudat în 2019 că l-a protejat pe prinţul moştenitor de controlul Congresului american în legătură cu moartea lui Khashoggi.

„I-am salvat fundul”, a spus Trump. Am putut determina Congresul să-l lase în pace. Am putut să-i fac să se oprească”.  Când Woodward l-a întrebat dacă crede că prințul moștenitor e implicat în asasinat, Trump a răspuns: „Nu, el spune că nu a făcut-o”. Agnes Callamard este cea care a investigat uciderea jurnalistului pentru Organizația Națiunilor Unite,  scrie  NBC News,