Evenimentul Zilei > Actualitate > JO 2012: ALIN MOLDOVEANU, pentru EVZ: „Nici nu mi-am dat seama că am câştigat!” Galerie FOTO
JO 2012: ALIN MOLDOVEANU, pentru EVZ: „Nici nu mi-am dat seama că am câştigat!” Galerie FOTO

JO 2012: ALIN MOLDOVEANU, pentru EVZ: „Nici nu mi-am dat seama că am câştigat!” Galerie FOTO

Sportivul român Alin Moldoveanu e primul român campion olimpic la Londra! Moldoveanu a cucerit cu puţin timp în urmă aurul la puşcă aer comprimat 10 metri, la capătul unei finale dramatice.

Alin a povestit pentru EVZ cum a trăit concursul în urma căruia a devenit primul campion olimpic român la Londra. „Nu am emoţii niciodată. Mă stâpnesc. E un sport al nervilor. Nu mi-am dat seama că am câştigat. A fost important că am reuşit să menţin ritmul în timpul tragerii. Am aflat rezultatul de la antrenorul italianului Niccolo Campriani. Nici atunci nu m-am exteriorizat foarte tare. Aşa sunt eu”, ne-a declarat sportivul focşănean. Echipamentul sportivului cântăreşte 3 kilograme şi valorează 5.000 de euro.
Moldoveanu a explicat ce înseamnă tirul, sport necunoscut pentru marea majoritate a oamenilor. „Aici depinde ziua în care te afli. Eu am tras bine în prima zi de concurs, apoi, la antrenamente am tras prost. Acum am reuşit din nou să fiu la înălţime. La un concurs slăbesc şi 2-3 kilograme. Tirul te solicită fizic”, ne-a spus Alin. Paradoxal, campionul român are dioptrie -1 şi poartă ochelari. A terminat Facultatea de Psihologie iar acest lucru îl ajută în sportul pe care îl practică. „Nu am psiholog. Eu sunt psihologul meu. Ar fi şi culmea să folosesc unul.” Pentru performanţa sa, Moldoveanu va fi răsplătit cu suma de 100.000 de euro plus un autoturism Reanult, iar clubul Dinamo, acolo unde este legitimat îi va oferi un bonus de 5.000 de euro.
Sorin Babii, antrenorul campionului olimpic, a câştigat la rândul lui medalia de aur la Olimpiada de la Seul, în 1988. Tehnicianul are numai cuvinte de laudă la adresa elevului său. „Oricine şi-ar dori să lucreze cu Alin. E un sportiv care niciodată nu întreabă <de ce?> Face ceea ce i se spune şi este muncitor. De aia a şi ajuns aici. Deocamdată nu înţelege ce înseamnă să fii campion olimpic. O să vadă peste dou-trei zile. Nici eu nu pricepeam atunci când am câştigat medalia de aur la Seul, la proba de pistol-liber. Chiar dacă astăzi nu am fost susţinuţi astăzi în sală de mulţi români, am simţit că sunt alături de noi câteva milioane”, ne-a spus Babii.
În calificări, Moldoveanu (29 de ani) a ieşit pe doi, la egalitate cu marele său rival, italianul Niccolo Campriani. Ambii au egalat, cu cele 599 de puncte, recordul olimpic stabilit de Qinan Zhu, la Atena, în 2004.
Alin Moldoveanu s-a aflat la egalitate cu italianul Campriani, dar cei doi au fost departajaţi de seria de tragere. Italianul a tras în seria a IV-a, iar românul în seria a V-a.
Moldoveanu, 29 de ani, este născut la Focşani, a studiat psihologia, locuieşte la Londra într-o cameră de 5/5 şi este antrenat de multiplul campion Sorin Babi.
Acum patru ani, la Jocurile Olimpice de la Beijing, Moldoveanu a ocupat locul 4.
LIVE   LIVE   LIVE
Iată finaliştii:
1. Niccolo Campriani     Italia 599
2. Alin George Moldoveanu     România 599
3. Gagan Narang     India 598
4. Wang Tao     China 598
5. Illia Charheika     Belarus 597
6. Ole Magnus Bakken     Norvegia 597
7. Peter Hellenbrand     Olanda 596    
8. Pierre Edmond Piasecki     Franţa 596
– după prima serie, Alin s-a instalat în fruntea clasamentului
– şi după a treia serie, Alin Molodveanu e primul; italianul Campriani, care era la un moment dat pe trei, a revenit şi e acum pe locul secund
– lupta e foarte strânsă
– ordinea în acest moment e următoarea:
1. Alin George Moldoveanu
2. Niccolo Campriani
3. Gagan Narang

– Moldoveanu evoluează în continuare excelent şi punctează
– după cea de-a şasea serie, Moldoveanu a pierdut prima poziţie…
– lider e acum italianul Campriani; Moldoveanu e la egalitate cu Narang
– încă o serie, iar italianul Campriani trage din ce în ce mai bine; Moldoveanu e pe doi
– mai sunt trei trageri
– Campriani trage slab; Moldoveanu are şansa de de a-l depăşi pe italian, dar nu reuşeşte; se apropie însă de acesta
– mai sunt două trageri
– INCREDIBIL! Italianul trage slab, Moldoveanu perfect şi e din nou pe locul 1 înaintea ultimei trageri
– ULTIMA TRAGERE:
– trage italianul Campriani! O face aproape perfect. E rândul românului nostru: Moldoveanu nu reuşeşte cea mai bună lovitură, dar îşi menţine avantajul dinaintea ultimei serii
– Românul l-a învins pe campionul mondial, italianul Niccolo Campriani – 701.5 puncte, locul trei revenind indianului Narang Gagan, cu 701.1 puncte!!!

AVEM PRIMUL AUR OLIMPIC LA LONDRA!

– la câteva minute după finalul concursului a avut loc festivitatea de premiere. Pentru prima oară la JO de vară de la Londra a fost intonat imnul României!!!
Felicitări Alin George Moldoveanu!

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.