Arestarea la New York, pe 14 mai, a lui Dominique Strauss-Kahn – pe atunci director general al FMI – şi, ulterior, inculparea sa pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol au generat o undă de şoc care a ajuns până la Bucureşti.

Presa din România, la fel ca şi cea internaţională, a alocat spaţii largi incidentului şi întregului scandal care i-a urmat.

Pe 28 iunie, Christine Lagarde era aleasă de boardul FMI în locul lui Dominique Strauss- Kahn, punându-se astfel capăt unei crize care risca să afecteze crediblitatea instituţiei.

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a simţit şi el "pericolul". "În mod cert, orice fel de publicitate negativă care apare poate afecta moral instituţia. Dar eu cred că FMI s-a mişcat foarte repede pentru a desemna un nou director general", a declarat Franks, pentru "Evenimentul zilei".

Christine Lagarde, respectată pe plan internaţional

Jeffrey Franks este convins că FMI este pe mâini bune după instalarea lui Christine Lagarde în funcţia de director general. "Doamna Lagarde este foarte respectată la nivel internaţional şi arată că îşi asumă responsabilitatea de a conduce şi a face ca lucrurile să meargă în continuare, în vremuri foarte grele pentru economia mondială. Cred că, în ultimii câţiva ani, am fost mai ocupaţi ca niciodată în istoria FMI şi lucrurile continuă să fie aşa", a adăugat Jeffrey Franks.

În ceea ce priveşte situaţia din Europa, Franks a subliniat că Lagarde nu este străină de problemele cu care se confruntă, în prezent, economiile europene. "Ea a fost ministru de finanţe în una dintre cele mai mari ţări din Uniunea Europeană (Franţa – n.r.) timp de câţiva ani, ea cunoaşte problemele", a conchis Franks.

DSK, audiat pe 23 august

Biroul procurorului din Manhattan a anunţat, recent, că Dominique Strauss-Kahn va fi audiat din nou pe 23 august. Există şapte capete de acuzare pe numele fostului şef al FMI, între care tentativă de viol, agresiune sexuală şi sechestrare. El este în continuare privat de paşaport şi nu poate părăsi teritoriul Statelor Unite.

Nafissatou Diallo, camerista care îl acuză pe Dominique Strauss- Kahn de tentativă de viol, îi va intenta proces civil dacă procurorii americani renunţă la acuzaţiile împotriva fostului director al Fondului Monetar Internaţional.

"Ea vrea dreptate şi, dacă procurorii nu aduc acest caz în faţa unui tribunal, va trebui ca noi să obţinem dreptate şi mă voi grăbi să aduc acest dosar în faţa unui juriu", a declarat avocatul femeii, Kenneth Thompson.

"Să meargă la închisoare"

În primul său interviu, acordat luna trecută publicaţiei americane "Newsweek", Nafissatou Diallo (32 de ani) a spus că şi-ar dori ca Dominique Strauss-Kahn să ajungă după gratii. "Din cauza lui, sunt tratată ca o prostituată", a declarat tânăra din Guineea.

"Vreau ca el să meargă la închisoare. Vreau să ştie că există locuri în care nu-şi poate utiliza puterea, unde nu-şi poate folosi banii", a adăugat ea.

"Cred că FMI s-a mişcat foarte repede pentru a desemna un nou director general.“

JEFFREY FRANKS, şeful delegaţiei FMI în România