Reprezentanții Jandarmeriei au solicitat, astăzi, celor care protestează să se delimiteze de actele violente din stradă.
”Jandarmii au intervenit atunci când oamenii au devenit violenți. Forțele de ordine au încercat să stingă incendiile. Solicităm oamenilor pașnici să nu solidarizeze cu manifestanții violenți”, au declarat reprezentanții Jandarmeriei, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit șefului Serviciului de Ordine și Siguranță Publică a Jandarmeriei, Aurel Moise, la nivel național, 8.700 de persoane au manifestat în 41 de orașe, iar 2.000 de jandarmi au fost în stradă.
”Și ieri ne-am confruntat cu răniți. Doi jandarmi sunt internați. Acest lucru ne face să considerăm că ce s-a întâmplat aseară nu este în regulă. Este timpul să încetăm protestele”, a declarat Moise.
Potrivit datelor Jandarmeriei, 247 de persoane au fost duse la poliție și amendate, iar 283 de persoane au fost sancționate pentru că aveau asupra lor arme albe pe stradă. ”Din cele 283 de persoane conduse la secție, 7-8 au fost identificate ca făcând parte din galeria echipei Petrolul Ploiești, Lupii galbeni. 
Unii cred că jandarmii au făcut exces de zel, dar trebuie să înțelegem că starea lor de irascibilitate a fost crescută. Noi avem o bază de date cu ajutorul căreia monitorizăm persoanele cărora li se interzice să mai vină pe stadioane. Însă noi nu putem să luăm o măsură împotriva unei persoane în cazul căreia nu putem proba că a săvârșit o infracțiune”, suține șefului Serviciului.
Potrivit unui prim bilanț, Jandarmeria a înregistrat pagube importante. ”Din păcate, au fost pagube însemnate și la nivelul Jandarmeriei-peste 150.000 de lei: mașini și echipamente distruse”, a mai spus Moise.
Pompieri: Am avut căile de acces blocate de protestatari
Potrivit pompierilor, au fost alocate resurse prin numărul de urgență 112 în zonele Unirii, Piața Universității și în Centrul Istoric, fiind cerute chiar și de către protestatari.
”Am avut căile de acces blocate de protestatari. Pagubele înregistrate se ridică la 5.500 de lei, o autospecială de ordine și siguranță având în acest moment avarii de 70%. A fost distrusă și o altă autospecială pentru singerea incendiilor”, au declarat reprezentanții Pompierilor.
ISU: 45 de persoane au necesitat prim-ajutor
Medicii au intervenit pentru a acorda primul ajutor pentru 45 de cazuri, dintre care 19 cu necesitat transportarea la spital.
”Nimeni nu a împiedicat sau împiedică această adunare publică. Este însă trist că se transformă în acte de violență. Actele de violență nu vor fi tolerate. Forțele statului intervin pentru a proteja cetățenii. Eu îm doresc să fac un apel la responsabilitate și la încurajarea unor manifestări pașnice”, a declarat prefectul capitalei, Mihai Atănăsoaei.
Marius Militaru: Nu s-a instituit celulă de criză
Potrivit purtătorului al Ministerului Administrației și Internelor (MAI), Marius Militaru, ministrul Traian Igaș nu a dispus instituirea unei celule de criză pentru că ”nu a fost vorba de o situație excepțională”.
Oficialii MAI au explicat pentru EVZ că, în perioada manifestărilor, s-au luat măsuri specifice de alertă la nivelul structurilor din minister, Jandarmerie, Poliţie, Pompieri etc. "Poliţiştii, de exemplu, au primit ordin să nu părăsească localitatea iar unii dintre cei din Capitală au fost chemaţi la serviciu deoarece escaladaseră violenţele. În general, este vorba de măsuri care se iau în orice ţară când au loc manifestări", a explicat oficialul MAI.