Jaluzele de bun-gust pentru aspectul locuin]ei

Jaluzele de bun-gust pentru aspectul locuin]ei

Ferestrele încărcate cu perdele şi draperii mari nu mai sunt la modă. E timpul să schimbi „îmbrăcămintea“ de la geamuri.

Verticale, orizontale sau, mai nou, plisate, jaluzelele constituie unul dintre elementele de decor din locuinţă. Pe lângă rolul lor funcţional, ele îndeplinesc şi un important rol estetic. De aceea, spun designerii, este important să te gândeşti bine înainte de a opta pentru un anumit tip de jaluzele. Contează atât mărimea, felul lor, cât şi culoarea. Evident, jaluzelele trebuie să acopere întreaga fereastră, pentru a reuşi să ofere intimitate.

La modă sunt cele plisate. Acestea arată, după cum le spune şi numele, ca o fustă plisată ori ca un burduf. Ele sunt extrem de utile, pentru că acoperă orice fel de geam, indiferent dacă acesta are formă triunghiulară sau trapezoidală.

„Reprezintă un produs relativ nou şi sunt confecţionate din material textil, fiind asemănătoare unui evantai. Se pretează pentru orice tip de fereastră sau tâmplărie şi constituie singura alternativă pentru ferestrele de mansardă sau orice fereastră montată în plan înclinat“, spune Aurora Ursu, directorul de vânzări al magazinului Green Time, din Bucureşti, specializat în comercializarea jaluzelelor.

Verticale pentru camere mici

Diversitatea modelelor şi a stilurilor face ca jaluzelele (din lemn, plastic sau material textil) să poată fi folosite în orice tip de amenajare. Jaluzelele verticale sunt cele mai cunoscute şi mai utilizate, datorită sistemului de manevrare simplu. Sunt recomandate încăperilor mici, pentru că oferă senzaţia de spaţiu şi aerisire.

Există şi jaluzele verticale monitorizate, dotate cu o telecomandă care uşurează manevrarea acestora.

Originalitate cu bambus

Jaluzelele orizontale nu ocupă mult spaţiu şi se aplică direct pe tocul geamului. Pot fi din material plastic sau din aluminiu. Ele oferă atât protecţie solară, cât şi vizuală.

Deşi au un aspect rustic, jaluzelele din lemn reprezintă o variantă modernă de amenajare a locuinţei. „Pentru cei care vor să adauge o notă de originalitate locuinţei, jaluzelele din bambus pot fi o alegere foarte inspirată. Se pot folosi la fel de bine într-o casă de vacanţă, cu mobilier din ratan sau lemn, dar şi într-un apartament de bloc“, sugerează Laurenţia Onea, communication & interior design manager al IKEA.

Jaluzelele din bambus (verticale sau orizontale) pot fi utilizate şi ca perete despărţitor, montat pe două şine, pe plafon şi pe podea. Acest tip de jaluzele se montează fie pe tavan, fie pe tocul geamului.

Totuşi, pentru ce să optezi?

Jaluzelele nu se aleg la întâmplare. Înainte de a te decide asupra unui model, trebuie să ţii cont de amplasarea încăperii, dimensiunea, dar şi de destinaţia ei. „Într-o încăpere foarte luminoasă, orientată spre sud sau sud-est, poţi alege jaluzele «veneţiene». Acestea blochează o parte din lumina care pătrunde şi reuşesc să realizeze un echilibru între întuneric şi lumină“, recomandă Laurenţia Onea.

În caz contrar, mai spune specialista, când este vorba despre o încăpere foarte întunecată, în care ne dorim să aducem puţină lumină, dar în acelaşi timp să păstrăm şi jaluzelele, se poate opta pentru cele de tip „roman“, din material textil, sau pentru nişte storuri.

Lumina puternică te va putea împiedica la diferite activităţi, dar va avea efecte şi asupra încăperii - decolorarea zugrăvelilor, a covoarelor şi uscarea mobilierului din lemn. Pentru a evita aceasta, Aurora Ursu recomandă să optezi pentru „materiale care au o paletă coloristică foarte bogată şi capacitate de absorbţie mare, eventual total opace“.

Designerul Rodica Argint recomandă jaluzelele verticale doar pentru birouri. „Pentru locuinţă, este indicat să se opteze pentru unitate de stil şi culoare, indiferent de încăpere“, mai spune ea.

Mai bine personalizezi

Dacă nu-ţi place niciun model, n-ai decât să personalizezi jaluzelele, metodă care a prins tot mai mult la români. „În ultimul timp se remarcă tendinţa companiilor de a-şi personaliza roletele cu sigla sau logoul reprezentativ. Pentru locuinţe au apărut materiale cu diverse modele florale sau cu imagini din desene animate“, spune Aurora Ursu. Astfel, poţi opta pentru personalizarea storurilor cu diferite imagini sau poze preferate.

„Cei care vor să-şi creeze propria jaluzea pot apela la magazinele de specialitate, care le oferă sisteme de şine, pe care le pot completa cu metraje. Se pot obţine astfel jaluzele personalizate, care se asortează perfect cu perdeaua sau cu covorul“, explică Laurenţia Onea.

SOLUŢII

Cum le cureţi

De obicei, materialele din care sunt confecţionate jaluzelele sunt tratate antistatic, astfel încât să nu se depună cantităţ i mari de praf pe ele. Praful poate fi îndepărtat cu ajutorul unui pămătuf electrostatic. În cazul în care jaluzelele se murdăresc, este recomandată spălarea lor cu apă călduţă şi cu detergent sau ştergerea acestora cu o lavetă umedă.

Ne puteți urmări și pe Google News