Evenimentul Zilei > Actualitate > JALNIC! Litoralul românesc: gunoaie, bălării și hoteluri scorojite cu două săptămâni înainte de deschiderea sezonului
JALNIC! Litoralul românesc: gunoaie, bălării și hoteluri scorojite cu două săptămâni înainte de deschiderea sezonului

JALNIC! Litoralul românesc: gunoaie, bălării și hoteluri scorojite cu două săptămâni înainte de deschiderea sezonului

Plajele sunt pline de pietre iar spațiile verzi sunt înecate în resturi menajere. Cluburile și hotelurile sunt mizerabile, nimeni negândindu-se să tragă măcar un strat de vopsea.

Cu numai două săptămâni înainte de deschiderea oficială a sezonului estival, imaginea litoralului românesc este dezolantă. Oriunde te-ai plimba prin staţiuni, de la sud la nord, cu mici excepţii, dai peste hoteluri neîngrijite, cu pereţii scorojiţi, spaţii verzi acoperite de gunoaie şi moloz.

Mamaia, perla litoralului, e plină de gunoaie

Deşi Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral comunică oficial că plajele au fost curăţate şi gardurile de protecţie înlăturate, realitatea la faţa locului este alta. Plaja din staţiunea Venus este năpădită de bălării, băltoace şi gunoaie. La fel şi în Mamaia. Promenada „staţiunii de lux” este acoperită de nisip şi ochiuri de apă, terasele restaurant sunt o ruină, plajele sunt murdare, pline de pietre şi gunoaie.

Cei câţiva localnici care au ieşit la plimbare pe malul mării sunt decepţionaţi: „Amenzi nu se mai dau, nici autorităţile locale şi nici cele centrale, cu atribuţii de control, nu iau măsuri, vin alegerile şi se tem că pierd voturi”.

Se așteaptă întoarcerea lui Mazăre din Madagascar

Singura investiţie de pe plaja din Mamaia – „pasarelă şi pontoane de acostare” -, proiect în valoare de un milion euro, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, va fi inaugurată în luna mai. „Este gata de câteva zile dar ştiţi şi dumneavoastră, dl. primar este plecat în Madagascar, aşa că panglica inaugurală va fi tăiată după 1 Mai, dă mai bine atunci”, ne spune un paznic de după cordonul care protejează obiectivul.

Primarul Constanței zicea că va fi o nebunie de 1 Mai

Cu toată imaginea deprimantă a staţiunii, edilul Constanţei declara înainte de a pleca în vacanţă: „De 1 Mai, în Mamaia va fi extraordinar de plin, va fi nebunie, nu avem noi o vreme deosebită dar singurul motiv pentru care turiştii vin aici este distracţia. Este însă o problemă, pe lângă cluburile existente, Mministerul Turismului nu a dat până acum niciun aviz pentru alte cluburi care vor să vină în Mamaia sau pentru oameni de afaceri care vor să construiască restaurante, stau cu banii şi utilajele şi încă aşteaptă”.