Andrei Ivantoc, unul dintre cei patru membri ai grupului Ilascu, a fost lovit ieri de militienii transnistreni in momentul eliberarii sale la frontiera cu Republica Moldova.
Ivantoc si Tudor Petrov, care urmeaza sa fie eliberat maine, sunt ultimii detinuti din grupul Ilascu, condamnat la inchisoare, in urma cu 15 ani, de un tribunal din Tiraspol. Ei au fost inchisi din 1992, fiind acuzati de terorism in timpul razboiului civil.
Potrivit agentiei Mediafax, Ivantoc a fost adus ieri-dimineata la punctul de frontiera al orasului Tighina cu un microbuz al autoritatilor transnistrene, unde urma sa fie predat ministrului adjunct al reintegrarii din Republica Moldova, Ion Stavila.
Autoritatile de la Tiraspol l-au declarat persona non grata si i-au pus in vedere ca trebuie sa paraseasca teritoriul transnistrean. Dupa ce a coborat din masina, Ivantoc a fugit inapoi pe teritoriul transnistrean.
Dus cu forta la Chisinau
Intrucat microbuzul se afla in fata lor, prietenii si jurnalistii care il asteptau dincolo de granita, la o distanta de aproximativ 50 de metri, nu au putut vedea foarte clar incidentul.
Mai multi martori oculari sustin ca Ivantoc a fost trantit la pamant de militienii transnistreni, in spatele microbuzului, si acestia l-au lovit cu picioarele in cap si in abdomen. Printre cei care il asteptau pe Ivantoc se afla si sotia lui, Ievdokia.
Andrei Ivantoc a fost urcat cu forta intr-o masina a Republicii Moldova, condusa de adjunctul ministrului moldovean al reintegrarii, Ion Stavila. In momentul trecerii frontierei, Ivantoc, care se afla pe locul din spatele soferului, a incercat sa deschida portiera si sa sara din masina.
Dupa mai multe momente de confuzie, s-a aflat ca masina condusa de Stavila a plecat spre Chisinau. Potrivit unui ziarist transnistrean citat de Mediafax, Ivantoc a refuzat sa paraseasca Transnistria pentru ca o considera parte a Republicii Moldova si sustinea ca nimeni nu il poate deporta cu forta de pe acest teritoriu moldovean.
„Am fost lovit tot timpul”
Ilie Ilascu a declarat ca Andrei Ivantoc dorea sa mearga la mama sa, care este bolnava, in Transnistria. Totodata, Ivantoc anuntase ca nu doreste sa se intalneasca cu niciun reprezentant al Republicii Moldova, considerand ca a fost abandonat in inchisoare de autoritatile de la Chisinau.
Contactat de Realitatea TV, Ilie Ilascu a explicat gestul lui Ivantoc de a fugi: „Comportamentul lui a dat semne de oarecare instabilitate dupa primii patru ani de detentie.”
Ion Stavila, ministru adjunct al reintegrarii din Republica Moldova, care a discutat putin cu Ivantoc dupa eliberare, a negat incidentele relatate de jurnalistii prezenti la fata locului. „Eu personal il inteleg foarte bine, este foarte emotionat, e firesc. Urmeaza sa se reintegreze in familia sa si in societate. Nu este adevarat ca a fost atacat”, a spus Stavila despre reactia lui Ivantoc.
Afirmatia lui Stavila este contrazisa de Victor Roncea. Presedintele Asociatiei Civic Media a relatat pentru Realitatea TV incidentul la care a fost martor si a explicat ca Ivantoc nu dorea sa abandoneze un teritoriu romanesc pentru care a luptat permanent, chiar daca locuinta si toate bunurile lui din Transnistria au fost confiscate de autoritatile de la Tiraspol.
Ieri dupa-amiaza, Andrei Ivantoc a ajuns la Chisinau, unde a fost primit de familia sa. Intr-o declaratie acordata corespondentului Realitatea TV, Andrei Ivantoc a spus ca a fost lovit continuu in dimineata eliberarii. „Imi este greu sa vorbesc dupa 15 ani de detentie”, a adaugat el.
MAE: o eliberare tardiva
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Romania considera ca eliberarea lui Andrei Ivantoc este un gest tardiv si a calificat acest eveniment drept o sfidare la adresa eforturilor depuse de comunitatea internationala privind executarea unei decizii din 2004 a CEDO.
Intr-un comunicat emis ieri, MAE a anuntat ca asteapta „eliberarea neintarziata” a lui Tudor Petrov, ultimul membru al grupului Ilascu aflat in detentie ilegala.
DIN NOU LIBER
Cum au scapat din infernul de la Tiraspol > Petru Godiac a iesit primul din inchisoare. Condamnat la doi ani de detentie, el a revenit in Transnistria dupa executarea pedepsei si a cerut protectie Armatei a 14-a Ruse.
> Valeriu Garbuz, tradatorul grupului Ilascu, a fost eliberat pe 25 iulie 1994. El e singurul care a dat o declaratie in care recunostea autoritatile de la Tiraspol. Condamnat la sase ani de inchisoare, Garbuz mai avea de stat patru ani dupa gratii. Si el a cerut protectie Armatei a 14-a.
> Ilie Ilascu a renuntat la cetatenia moldoveneasca pentru cea romana si a devenit membru al PRM pe cand era in detentie, iar in 2000 a fost ales senator pe listele acestui partid. Aceasta solutie a intensificat presiunile Romaniei catre ONU, OSCE, UE si NATO, astfel ca, un an mai tarziu, dupa opt ani de detentie, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat.
> In 2004 a iesit din inchisoare si Alexandru Lesco, care a efectuat intreaga pedeapsa.
SENTINTE GRELE
42 de ani de carcera si o condamnare la moarte pentru grupul Ilascu
> Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac si Valeriu Garbuz au fost arestati cu putin timp inaintea incheierii razboiului, la 2 iunie 1992. Pe 10 decembrie 1993, in sala de festivitati a uzinei Kirovet din Tiraspol, Tribunalul Suprem al autoproclamatei republici transnistrene i-a judecat pe membrii grupului Ilascu pentru acte de terorism.
> In timpul unui proces-mascarada, detinutii au fost inchisi in custi metalice si paziti de 150 de soldati inarmati pana-n dinti. Multimea ostila a solicitat pedeapsa capitala pentru toti detinutii, iar un deputat nistrean a cerut un pistol pentru a-l impusca pe loc pe Ilascu. Dupa rostirea sentintei, Ilascu a scos un mic steag tricolor dupa gratii si a strigat: „Traiasca si infloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!”. El a respins oferta tribunalului de a-l gratia dupa o luna, refuzand sa recunoasca Transnistria.
> Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov au primit cate 15 ani de detentie, iar Alexandru Lesco a fost condamnat la 12 ani de inchisoare. In penitenciarele din Tiraspol si Hlinoaia, membrii grupului Ilascu au fost supusi unui regim de tortura psihica si fizica, fiind izolati si amenintati permanent cu impuscarea.