Evenimentul Zilei > Monden > Iuri Gagarin, primul om care a stat 108 minute în Cosmos
Iuri Gagarin, primul om care a stat 108 minute în Cosmos

Iuri Gagarin, primul om care a stat 108 minute în Cosmos

În curând se împlinesc 60 de ani decât Omenirea a stat cu sufletul la gură. Iuri Alexeevici Gagarin, care tocmai împlinise 27 de ani, va intra în istorie ca primul om care a zburat în Cosmos. Un adevărat erou și o zi istorică.

La 12 aprilie 1961, nava ”Vostok” a ajuns în spațiu, condusă de cosmonautul Iuri Gagarin. Regina Elisabeta a II-a l-a cunoscut și a spus că a fost ”fascinant”. Iuri Alexeevici Gagarin avea doar 27 de ani când a devenit eroul Omenirii. A fost primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. După primul minut a spus ”Cerul e negru, Pământul e albastru”.

Succesul a fost uriaș, iar Iuri Gagarin a fost devenit Erou al Uniunii Sovietice și al lumii. Racheta Vostok a fost lansată la 12 aprilie 1961 și plasată de Iuri Gagarin pe orbita Pământului. Misiunea lui a fost să demonstreze că omul poate supraviețui în spațiu. Racheta avea la bord echipament pentru transmisii radio și video, precum și dispozitive care să transmită informații despre starea cosmonautului.

Iuri Gagarin, primul om care a stat 108 minute în Cosmos

Imediat după ce a ajuns în spațiu, Gagarin a transmis: ”Cerul e negru, Pământul e albastru”. După 108 minute, s-a catapultat și ajuns pe Pământ. A devenit erou național și vedetă mondială. Iuri Gagarin atinge pământul la 11:05. A povestit totul, pas cu pas. ”Când am pus piciorul pe Pământ, am văzut o femeie cu o fetiţă care stăteau lângă un viţel bălţat şi se uitau la mine curioase. M-am îndreptat spre ele.

Femeia şi fetiţa au pornit în întâmpinarea mea. Dar, pe măsură ce mă apropiam de ele, pasul lor se încetinea. Eu purtam costumul meu special de culoare portocaliu aprins şi probabil că aspectul lui le cam speriase. Niciodată nu mai văzuseră aşa ceva.

«Sunt de-ai voştri tovarăşe, de-ai voştri», le-am strigat eu, simţind un fior de emoţie şi scoţându-mi casca ermetică. Era Anna Akimova Tahtarova, soţie de pădurar, cu nepoţica ei Rita, în vârstă de 6 ani. «Nu cumva vii din Cosmos?», m-a întrebat femeia nesigură. «Chiar aşa!» – i-am răspuns eu”, a povestit Iuri Gagarin.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.