"Preşedintele are dreptul la aceste telefoane. Faptul că este preşedinte suspendat nu intră în contradicţie cu prevederile atât ale unor hotărâri CSAT care reglementează activitatea STS, cât şi ale legilor care gestionează toată această activitate în zona de securitate naţională. El este un beneficiar al acestor comunicaţii. Comunicaţiile au fost create special pentru ca cei care au o anumită responsabilitate în stat, cei care gestionează probleme de securitate naţională sau probleme guvernamentale importante să poată discuta între ei, să se consulte fără ca protecţia acestor convorbiri să fie pusă în pericol. Faptul că dânsul este preşedinte suspendat nu intră în contradicţie cu reglementările de până acum. Toată discuţia aceasta se învârte în jurul legalităţii instalării acelor telefoane", a declarat Iulian Fota, aseară, la România TV.

El a precizat că ar fi util dacă toţi cei care contestă legalitatea demersului STS ar spune şi în ce constă ilegalitatea montării respectivelor telefoane.
"Toate actele în vigoare care reglementează instalarea acestor telefoane nu interzic nicăieri expres ca preşedintele suspendat să aibă în continuare acces la astfel de comunicaţii", a mai spus Fota.

Potrivit acestuia, în momentul în care s-a produs "rocada" la Palatul Cotroceni între preşedintele interimar şi cel suspendat, telefoanele lui Traian Băsescu au fost menţionate în cartea de telefoane în care sunt trecuţi cei care beneficiază de serviciile speciale de comunicaţii.

"Mâine, poimâine o să vină cineva să spună că nici la protecţie nu are dreptul (Traian Băsescu – n.r.). La ce-i trebuie domnului preşedinte telefonul a spus-o chiar dânsul, ţine legătura cu SPP-ul, pentru că în deplasările pe care le are este nevoie de protecţie. (…) Chestiunea asta cu telefonul este creată artificial şi umflată prin informaţii inexacte. Nu este un telefon secret. (…) Nu este instalată aparatură de secretizare la acel sediu", a mai spus Fota.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a spus, ieri, că a propus în CSAT revocarea din funcţie a şefului STS, generalul Marcel Opriş, dar decizia a fost blocată de consilierul prezidenţial Iulian Fota.

"După opinia pe care eu mi-am putut-o forma, în legătură cu toate legile şi regulamentele consultate, această instalare este în afara legii. Nu are acoperire legală. Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcţie, revocării din funcţie a domnului Opriş. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toţi membrii au votat această propunere. Domnul consilier prezidenţial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel este în concediu, s-a prezentat la şedinţă şi s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie", a declarat Antonescu.
La rândul său, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a precizat că nu deţine un telefon secretizat de la STS, ci este vorba despre unul operativ, cu care să poată comunica cu Serviciul de Protecţie şi Pază.

"Sunt, oricât ar vrea sau n-ar vrea Crin Antonescu sau cineva să recunoască, sunt preşedintele ales al României, până pe 29 (iulie – n.r.) seara. Un preşedinte ales nu poate fi lăsat neprotejat. Şi nu pentru că vreau eu, ci pentru că cei care, prin lege, trebuie să-l protejeze pe preşedintele ales riscă să facă ani grei de puşcărie dacă mie mi se întâmplă ceva. Eu trebuie să pot să comunic cu Serviciul de Protecţie şi Pază oricând. Altfel, nu am nicio treabă cu nimeni. Sau poate vrea preşedintele interimar… are nevoie de un punct de vedere legat de o problemă care arde. Aş fi bucuros dacă l-ar interesa părerea mea despre Siria, ce se întâmplă în Siria sau, ştiu eu, alt loc în care arde în momentul de faţă şi unde avem interese. Ar putea să sune oricând pe acel telefon, care nu este secretizat, este un telefon operativ. Telefonul secretizat este unul negru, cu 12 butoane, pe care nu îl am", a spus Traian Băsescu.

Şeful STS, Marcel Opriş, a susţinut, la finalul audierii din Comisia pentru apărare a Senatului, că a procedat în conformitate cu prevederile legale în vigoare în cazul instalării unui sistem de telecomunicaţii la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
CITIŢI ŞI:

  • Crin Antonescu cere să fie înlocuit şeful STS
  • Traian Băsescu elucidează misterul telefonului secret
  • BĂTĂLIA PE TELEFONUL SECRET AL LUI BĂSESCU. PNL: "E ilegal". Opriş: "Am respectat legea". Antonescu: "Nu sunt lămurit"