În acest weekend, plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de mii de turiști. Astfel, pe plaja Vadu au fost estimați, în fiecare zi din weekend, peste 8000 de turiști cu 3000 de mașini, pe plaja Corbu, 1700 de turiști și 480 mașini, iar pe plaja Midia 320 de turiști și 150 mașini.

„Din păcate, mulți dintre aceștia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată, astfel, sute de turiști au călcat cu mașinile și rulotele vegetația existentă în habitatele de interes comunitar și au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente și au aplicat amenzi”, potrivit Rezervației Biosfera Delta Dunării (RBDD).

   

„Nouă amenzi, a câte 1000 de lei, au fost date unor turiști care și-au parcat mașinile direct pe plajă.  Alte 20 de sancțiuni contravenționale, de câte 200 de lei, au fost aplicate turiștilor care și-au așezat corturile în locurile interzise din Rezervație. Inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au amendat cu 12.500 de lei și o societate comercială care închiriază ATV-uri pentru plimbări în zona plajei de la Corbu. Activitatea firmei a fost închisă, iar ATV-urile au fost scoase din perimetrul RBDD”, a declarat, pentru EVZ, guvernatorul Deltei Dunării, Ion Munteanu.

     

În perimetrul Rezervaţiei este interzisă instalarea corturilor, cu excepţia locurilor de campare autorizate, amenajate şi dotate corespunzător cerinţelor igienico-sanitare. Măsura este adoptată atât în scopul prevenirii accidentelor, îmbolnăvirilor şi altor riscuri ce pot surveni în cazul campării în zone lipsite de facilităţi igienico-sanitare, cât şi pentru prevenirea  efectelor negative asupra speciilor şi habitatelor naturale, generate de comportamentul turiştilor ce campează în astfel de locuri.

ARBDD adresează vizitatorilor Rezervaţiei rugămintea ca, pentru siguranţa lor sanitară, să folosească numai spaţiile de cazare autorizate existente în localităţile din Delta Dunării şi din zonele învecinate, respectiv, locaţii autorizate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării unde este posibilă atât cazarea la căsuţe, vile şi bungalouri, cât şi campare.

Camparea în zone neautorizate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate de ARBDD se sancţionează cu amendă de la 130 lei la 400 lei pentru persoanele fizice şi de la 170 lei la 500lei pentru persoanele juridice. Iar pentru camparea în zona de arie protejată,  distrugerea habitatului, depozitarea ilegală de gunoiae, organizarea focurilor, plimbarea cu ATV-urile sau mașini de teren,  amenzile sunt între 3000 și 6000 de lei.