Isărescu: Riscurile provin din dinamica implementării reformelor în acest an electoral

Isărescu: Riscurile provin din dinamica implementării reformelor în acest an electoral

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă cu privire la măsurile populiste care ar putea fi aprobate în 2014, an electoral.

Guvernul mizează în acest an pe creşterea consumului şi a pregătit un pachet de măsuri în acest sens. Numai că statistica arată că, din 2008 încoace, consumul s-a contractat. Doar cifrele pe decembrie 2013 indică o stagnare a consumului. În schimb, exportatorii au fost locomotiva creşterii economice, alături de fermieri.

"Exporturile au constituit în 2013 principalul motor al economiei, în timp ce redresarea consumului se preconizează a fi graduală", a declarat guvernatorul Isărescu, în cadrul unei conferinţe.

Şeful BNR a precizat că măsura de acordare a unor facilităţi fiscale românilor care îşi restructurează creditele "stimulează consumul prin uşurarea debitorilor- am înţeles că sunt circa 900.ooo de debitori- contra unor stimulente fiscale. Este o schema fiscală care va fi detaliată ulterior".

Ne puteți urmări și pe Google News

Această măsură poate fi privită ca având iz electoral, în contextul în care o mare parte din românii care ar fi putut beneficia de ea în trecut şi-au plătit la timp ratele.

"Măsura este proaspăt anunţată. Nu am văzut textul. Am auzit anunţul şi, ştiţi cum se zice, dracul se ascunde în detalii. La prima vedere, ea parte favorabilă unei mari mase de oameni, dar se pune problema echităţii, de ce unii da, iar alţii ba. A doua chestiune este aceea a folosirii unor resurse bugetare în scopul favorizării numai a unei categorii", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

În ultimele luni, Guvernul a ami anunţat o serie de măsuri care pot fi catalogate ca având iz electoral.

"În plan intern, riscurile provin din dinamica implementarii reformelor în acest an electoral", a subliniat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

O mare parte dintre acestea vizează locuitorii de la sate.