ISAILA: Romania si Bulgaria, in vacanta de vara

ISAILA: Romania si Bulgaria, in vacanta de vara

Emilian Isaila: "Criza de personal a prabusit serviciile".

Mai e o luna de sezon. Rata celor care se intorc din vacanta incepe sa fie mai mare decat a celor care pleaca.

Declaratiile oficialilor din turismul romanesc sunt optimiste, afirmand ca numarul de vizitatori de pe litoral a crescut in comparatie cu cel de anul trecut. Si nu gresesc din punct de vedere aritmetic, dar s-a schimbat ceva in turismul romanesc? Se pare ca nu mare lucru.

De la drumul spre mare si terminand cu problemele de cazare si calitatea serviciilor, raspunsul e ca, fata de anul trecut, nu se vede vreo evolutie. Schimbarea a fost la vreme. Caldura i-a alungat pe oameni din orase.

Doar in planul relatiilor publice, turismul romanesc a fost mai bun, speculand la maximum toate esecurile vecinilor de la sud de Dunare. Anul acesta, in Bulgaria, au fost multi turisti nemultumiti.

Bazandu-se pe succesul de anul trecut, bulgarii au investit si s-au dezvoltat haotic. Au aparut statiuni noi, zeci de hoteluri, sute de restaurante pentru care n-au mai avut personal calificat si s-au prabusit la nivelul serviciilor.

Bulgaria era in regula atata vreme cat avea o singura statiune, Albena, pazita, cu standard inalt si preturi mici. In aceasta vara, toata Bulgaria s-a ocupat de turism, incepand cu politistii care si-au descoperit vechile naravuri si pana la hotii de masini care au luat cu asalt parcarile de pe litoral.

Preturile din localurile de pe faleza s-au dublat fata de 2006, iar calitatea produselor si a serviciilor s-a degradat. Oamenii de afaceri, aflati sub presiune de marimea investitiilor facute, vor sa-si recupereze cat mai rapid banii.

Nu stiu daca Bulgaria isi va reveni in sezonul viitor sau turismul lor si-a trait perioada de glorie, dar, si in acest an, familiile cu copii din Romania au fost in avantaj daca si-au planificat vacanta acolo. Nu stiu daca managerii romani vor reusi sa speculeze declinul bulgar sau vor prefera sa mizeze in continuare pe un turism fragmentat (de weekend) si pe oferte de vacanta pentru persoanele cu venituri mai mici.

In mod cert, in aceasta vara, si Romania, si Bulgaria au pierdut definitiv turistii din clasa de mijloc si pe cei cu venituri mari. Acestia aleg in continuare Spania, Grecia si Turcia, iar o parte dintre ei au descoperit ca destinatiile exotice pot fi cumparate mult mai ieftin din Germania decat din Romania. Multe persoane au ales in aceasta vara sa stea doua-trei zile intr-o capitala europeana si de-acolo sa-si cumpere o vacanta de o saptamana intr-un „paradis tropical”.

Si in Romania turismul va deveni o afacere, dar mai trebuie sa treaca ceva ani. Trebuie parcurs purgatoriul hotiilor, al galagiei si al prostului-gust. La un moment dat vor aparea si vizionarii care-si vor da seama ca un hotel civilizat poate face bani un an intreg daca are o piscina acoperita, un restaurant civilizat si o sala de fitness functionala.

Litoralul e la doua ore si jumatate de Bucuresti, iar un oras cum e Constanta, cu o viata culturala si sociala bogata, poate atrage o gramada de vizitatori. Profiturile mari depind mult de bunul-simt antreprenorial si de orientarea serviciilor catre nevoile oamenilor.

De acelasi autor, cititi si „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila

Ne puteți urmări și pe Google News