Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ISAILA: Cand mananci un hamburger?

ISAILA: Cand mananci un hamburger?

Emilian Isaila: "Obezitatea e un flagel."

Din ce in ce mai multi adulti duc o lupta dura cu kilogramele in plus. Sanatatea depinde foarte mult de greutate. A avea un anumit indice de masa corporala (greutatea impartita la patratul inaltimii – optim daca e mai mic decat 26) a devenit un criteriu de stabilire a starii de sanatate. In principiu, nu trebuie sa fim slabi ca sa aratam ca vedetele de la Hollywood, desi nu-i nimic rau in asta, trebuie sa fim slabi pentru a fi sanatosi.

O persoana cu obezitate morbida are o speranta de viata de maximum 60 de ani. Greutatea corporala are o legatura directa
cu calitatea vietii. Traim intr-o societate bazata pe un consum fara limite. De dimineata pana seara suntem bombardati cu reclame la dulciuri, conserve si mancare de tip fast-food. Ne uitam la televizor si apoi luam cu asalt frigiderul.

Sunt putine actiuni ale autoritatilor care limiteaza raspandirea alimentelor cu impact negativ asupra sanatatii. Desi sunt foarte multi oameni care isi doresc sa manance sanatos, e o mare criza de astfel de alimente. De fapt, pe piata se gasesc produse naturale, dar ar trebui sa avem suficient timp sa gatim. Intr-o familie in care muncesc ambii soti, cine mai are timp sa gateasca? Si mai e o problema, stim cu adevarat sa preparam mancare sanatoasa?

De fapt, criza alimentatiei reprezinta o suma de alte crize cu care se confrunta oamenii in societatea moderna. Mancam prost pentru ca nu avem timp. Mancam prost pentru ca nu stim sa gatim. Mancam prost pentru ca nu ne cunoastem organismul. Mancam prost pentru ca muncim foarte mult. Mancam prost pentru ca suntem stresati. Mancam prost pentru ca nu facem sport. Mancam prost pentru ca nu avem un program de viata.

Obezitatea este un flagel mai mare decat fumatul. Va produce mai multe victime si va costa societatea mai scump, conform unor studii recente. Impotriva fumatului, guvernele occidentale au pornit un adevarat razboi. Efectele au inceput sa se vada. In ceea ce priveste alimentatia, s-a facut putin, foarte putin. In toata aceasta nebunie sunt afectati si copiii care, de la varste fragede, cad prada dulciurilor si isi deregleaza intregul metabolism.

Intoarcerea la sport. Modificarea stilului de viata si dedicarea unei ore pe zi miscarii, jocului in aer liber, dansului sau plimbarii inseamna de fapt cea mai pretioasa investitie pe care o putem face in viitorul nostru. Dupa ce alergi o ora, nu e nicio problema sa mananci un hamburger. Nu conteaza si nu te mai simti vinovat.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: