Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ironia duioasă cu care ne vede pe noi, românii, un ambasador american la București
Ironia duioasă cu care ne vede pe noi, românii, un ambasador american la București

Ironia duioasă cu care ne vede pe noi, românii, un ambasador american la București

Viorel Hrebenciuc m-a contactat săptămîna trecută în calitatea mea de Istoric al Clipei postdecembriste, pentru a mă întreba unde să-mi trimită o carte cu dedicație.

– Ați scris cumva mult așteptata carte de Memorii? l-am întrebat și nu de prisos:

Ca și în cazul multor altor făuritori de Istorie postdecembristă, de cîte ori l-am întîlnit pe Viorel Hrebenciuc, l-am pisat cu sfatul de a-și scrie memoriile. La cîți inși a cunoscut, dar mai ales în cîte evenimente și-a băgat coada, Viorel Hrebenciuc e musai să-și scrie memoriile. Istoricii din viitor îl vor bombăni dacă n-o va face.

Viorel Hrebenciuc mi-ar răspuns că e vorba de cartea fostului ambasador american în România, Alfred H. Moses, între 1994- 1997. Alfred H. Moses a fost în România nu doar ca ambasador. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, între 1976 și 1989, a fost de multe ori la București ca organizator al mașinăriei americane pentru plecarea din țară a evreilor. În 2018, Alfred H. Moses a publicat la Brookings Institution Press volumul Bucharest Diary: Romania’s Journey from Darkness to Light. E vorba practic de un Jurnal al unui ambasador american în România.

Grupul Editorial Art a avut inspirația de a traduce și publica această carte – de referință pentru postdecembrismul românesc – sub titlul Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină.

Din cele peste 450 de pagini ale cărții, mai degrabă, cărțoiului, doar 70 sînt dedicate activității lui Alfred Moses din perioada anterioară funcției de ambasador. Restul se constituie, așa cum sună titlul, într-un jurnal al autorului scris în perioada cînd a fost în România ca ambasador.

I-am zis lui Viorel Hrebenciuc să-mi trimită cartea la Biblioteca Academiei, un fel de a doua casă pentru mine.

Am primit-o a doua zi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE