Evenimentul Zilei > International > PRIMA vizită a președintelui IRANIAN la Moscova. Ce au discutat Hassan Rouhani și Vladimir Putin
PRIMA vizită a președintelui IRANIAN la Moscova. Ce au discutat Hassan Rouhani și Vladimir Putin

PRIMA vizită a președintelui IRANIAN la Moscova. Ce au discutat Hassan Rouhani și Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin și omologul sau iranian Hassan Rouhani au încercat să demonstreze marți că sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește soluționarea crizei din Siria, unde cele două țări susțin regimul președintelui Bashar al-Assad, chiar dacă la finalul întrevederii pe care au avut-o la Kremlin nu au mai susținut o conferință de presă, limitându-se la o declarație comună.

Această primă vizită oficială a lui Rohani la Moscova de la alegerea sa în 2013 a dat posibilitatea celor doi lideri să se prezinte ca aliați, semnând mai multe acorduri comerciale în final, în timp ce unii oameni politici sirieni și experți atrag atenția asupra unor rivalități între cele două state în Siria, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Putem constata cu certitudine că relațiile dintre Rusia și Iran sunt într-adevăr amicale și respectuoase", a afirmat Putin, la capătul a trei ore de discuții la Kremlin."Statele noastre aspiră să facă tot posibilul pentru a consolida legăturile diverse și reciproc avantajoase și au ca scop de a da un nou impuls parteneriatului strategic de cooperare bilaterală", a spus el.

Vladimir Putin și Hassan Rohani, care s-au limitat după întâlnirea lor la o declarație comună, fără să mai susțină o conferință de presă, au insistat asupra determinării lor de a lupta împotriva terorismului, invocând în special Siria, unde Rusia și Iranul sunt implicate militar împotriva grupărilor jihadiste, în sprijinul forțelor lui Bashar al-Assad.

Aviația rusă și milițiile iraniene au ajutat, în special, forțele regimului sirian să preia în decembrie controlul asupra orașului Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria.

„Datorită eforturilor noastre comune, am reușit să instalăm încetarea focului" în Siria în decembrie, a indicat Putin. „Din fericire, guvernele noastre au lansat o cooperare eficientă pentru a surmonta criza de teroare și a distruge teroriști în Siria", a declarat la rândul său Rohani.

"Dar războiul împotriva terorismului și extremismului mai continuă, iar eforturile noastre de a le pune capăt cer și mult mai multă determinare și coordonare", a spus el.

Cei doi aliați ai Damascului, Rusia și Iran, împreună cu Turcia — care sprijină rebelii — au intermediat negocierile între regimul sirian și opoziție în Kazahstan în ianuarie.