Evenimentul Zilei > Actualitate > IPP: „Noile carduri de identitate, o afacere de 30 de milioane de euro”
IPP: „Noile carduri de identitate, o afacere de 30 de milioane de euro”

IPP: „Noile carduri de identitate, o afacere de 30 de milioane de euro”

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să retragă proiectul noilor carduri de indentitate, ce vor costa 30 de milioane de euro. Organizaţia cere vehement premierului, Guvernului şi presedintelui Traian Băsescu "să oprească o afacere cu iz similar scandalului Loganul de 70.000 de euro".

IPP arată că "România nu are nevoie de noul tip de card". Organizaţia întreabă MAI dacă există o creştere semnificativă a furturilor de identitate prin falsificarea actualelor carduri, care să justifice apariţia unora noi cu elemente de securitate sporite. 
"Având în vedere ca MAI iterează condiţionarea accesului la spaţiul Schengen de adoptarea noilor carduri, IPP solicită reprezentanţilor Ministerului să prezinte măcar un document oficial care impune adoptarea noilor carduri drept condiţie de acces", se arată într-un comunicat al IPP.
Organizaţia solicită Ministerului să precizeze de ce a renunţat la procedura de a permite persoanelor care, din convingeri personale, refuză eliberarea unui act biometric să poată solicita eliberarea unui act nebiometric, la fel ca la reglementarile privind paşapoartele. 
IPP mai solicită MAI să precizeze care este raportul de cost între un card de identitate fără date biometrice şi unul cu date biometrice. Organizaţia mai atrage atenţia şi asupra faptului că jurisprudenţa CEDO interzice expres colectarea sistematică a datelor biometrice ale cetăţenilor statelor semnatare.