Evenimentul ZileiActualitateIpoteză-şoc! „Universul este un balon oval umflat şi închis”

Ipoteză-şoc! „Universul este un balon oval umflat şi închis”

Ipoteză-şoc! „Universul este un balon oval umflat şi închis”
Un studiu publicat ieri în revista Nature Astronomy arată că Universul este oval ca un balon uriaş umflat şi închis.

Descoperirile contrazic totuși ani de înțelepciune convențională în astronomie

Potrivit cercetătorilor, dacă universul este curbat, acea curbă este una blândă: adică, dacă ai călători în spațiu dincolo de galaxia noastră mișcându-te în linie dreaptă – în cele din urmă ai fi înapoi acolo unde ai început. Înseamnă că avem un „univers închis”.

Majoritatea oamenilor de știință cred în schimb în ideea unui „univers plat” care se extinde în toate direcțiile și nu se bucură de sine. Cercetătorii susțin că au găsit o anomalie în CMB ( cosmic microwave background), care oferă informații cruciale despre univers. Cele mai recente date arată că există semnificativ mai multe „lentile gravitaționale” ale CMB decât se aștepta – ceea ce înseamnă că gravitația pare să îndoaie microundele CMB mai mult decât poate explica fizica existentă.

Rolul CMB în Univers

CMB este un instantaneu al celei mai vechi lumini din Universul nostru, imprimată pe cer pe când Universul avea doar 380.000 de ani. Acesta prezintă fluctuaţii mici de temperatură care corespund regiunilor de densităţi uşor diferite, reprezentând sursa tuturor structurilor viitoare: stelele şi galaxiile de astăzi. Conform modelului standard al cosmologiei, fluctuaţiile au apărut imediat după Big Bang şi au fost întinse la o scară cosmologică într-o perioadă scurtă de expansiune accelerată cunoscută sub denumirea de inflaţie.

Ar fi cea mai mare problemă în domeniul fizicii

Cosmologul Universității Sapienza din Roma, Alessandro Melchiorri, a explicat pentru Live Science că teoria universului închis ar ridica o serie de probleme pentru domeniul fizicii.

„Nu vreau să spun deocamdată că aş putea crede într-un univers închis„, a declarat pentru Live Science. „Sunt puțin mai neutru. Aș spune, să așteptăm datele complete ale noii cercetări. Ceea ce cred eu este că există o discrepanță acum, că trebuie să fim atenți și să încercăm să găsim  cauza acestei discrepanțe„, titrează Fox News.


Accesează: