Retras în politică, senatorul Anghel Iordănescu (58 de ani), antrenorul care i-a dus pe tricolori până pe locul cinci la Cupa Mondială din 1994, e neschimbat. Tehnicianul de la care Victor Piţurcă a preluat frâiele naţionalei şi-a păstrat obiceiurile: ţine post şi se închină ca la o icoană la prima reprezentativă. Generalul a acordat ieri pentru EVZ un amplu interviu (care va fi prezentat în două episoade), ocazie cu care a făcut comentarii despre confruntarea România – Franţa, programată sâmbătă, la Constanţa, şi a făcut dezvăluiri din viaţa primei reprezentative.

„Alexandru doarme cu poza Stelei!“

EVZ: Domnule Iordănescu, în ultima vreme aţi cam dispărut din pesaj… V-aţi rupt total de fotbal?
Anghel Iordănescu:
Am luat-o pe alt drum, al politicii! Am avut o ofertă tentantă, de a prelua naţionala Emiratelor Arabe Unite. Mi s-a propus un contract pe doi ani, extrem de bănos. Dar nu mă mai pot rupe de familie. Mă gândesc să nu mai antrenez. Doar dacă va fi vorba de un proiect al unor prieteni, să ocup o funcţie în fotbal, îl voi lua în calcul. Există o idee legată de echipa din Voluntari, unde se doreşte construirea celei mai moderne arene din România. Se vrea promovarea formaţiei până în prima divizie, după exemplul celor de la Otopeni. Într-un astfel de caz, m-aş implica!

Mergeţi rar la meciuri…
Vin la toate partidele de-acasă ale Stelei şi ale României. Când nu stau la „oficială“, prefer să iau loc printre suporteri, la tribuna întâi. Fiii mei Alexandru – care studiază în clasa a VIII-a – şi Andrei – care e în clasa a X-a – sunt mari fani ai Stelei. Cel mic doarme cu poza Stelei! E fan Zapata! A şi jucat fotbal la Steaua, dar nu l-a mai lăsat maică- sa… O luase cam nasol cu şcoala! I-a zis soţia: „Redresează situaţia!“. Iar el i-a răspuns: „O să regreţi că nu m-ai lăsat să joc fotbal!“.

Ce părere aveţi despre meciul cu Franţa, de sâmbătă?

Trebuie să îndrăznim mai mult decât la Euro. Se poate obţine mai mult! Vom fi falimentari dacă vom evolua ca la Euro! Echipa trebuie să joace mai ofensiv. Nu e bine să jucăm defensiv… Echipa are experienţă, maturitate… Dacă am fi jucat în deplasare, n-am fi avut, probabil, nicio şansă. Franţa este o echipă care are dificultăţi, care se confruntă cu probleme speciale. Se poate redresa cu noi sau se poate înfunda de tot! Domenech evoluează cu securea deasupra capului.

Unde sunt lacunele adversarului?

În apărare! Am văzut ambele jocuri disputate de Franţa în actualele preliminarii şi am descoperit că are găuri mari pe centru! Nici în atac, Franţa nu mai este ce-a fost pe timpuri. Nu trebuie să ne temem de Ribery, chiar dacă este un jucător special. Sunt sigur că francezii vor tremura la vederea lui Mutu!

Este România o echipă de contraatac?

Echipa poate face ambele faze. Poate ataca poziţional, dar poate şi contraataca eficient. La Constanţa trebuie să atacăm. Jucătorii te simt cum pregăteşti meciul, dacă ai reţineri… Ele se transferă imediat asupra jucătorilor. E treaba antrenorului să pregătească bine tactica.

Totuşi, cu dumneavoastră, naţionala a fost mereu umilă în faţa Franţei…

În primul meci cu Franţa, cel din 1994, am scos 0-0, apoi, la trei zile, am făcut 1-1 cu Anglia, pe Wembley. În retur, în 1995, am pierdut cu 3-1. Am jucat la egal atunci… Am făcut o greşeală de abordare. Am plecat cu gândul la un meci egal. Atunci n-am recunoscut-o, dar o spun acum! Franţa era în criză, iar noi am pregătit o tactică defensivă. I-am invitat la joc, să atace. Cu un egal eram calificaţi. Şi acum, ca şi atunci, presiunea a fost pe francezi. După meci, ea s-a mutat la noi. Aşa, a trebuit să mergem în Slovacia şi să câştigăm. Am învins şi ne-am calificat înaintea Franţei la Euro 1996. Acolo am pierdut iarăşi cu ei…

A urmat partida din 2002.
A fost primul meu meci din cel de-al doilea mandat. Ne-a fost teamă. Am avut prea mult respect şi am jucat timid. Şi am început meciul de la 0-1. Am luat gol repede, de la Vieira. Atunci a debutat Raţ, iar Mutu a ratat un penalty. Francezii erau puternici şi la propriu, şi la figurat. Se simţea asta. Inspirau frică Dessaily, Thuram, Vieira… Jucători de clasă. Greu cu Franţa la Paris, spre deosebire de Franţa în România. Plus că se află într-un moment de criză. Nu se poate compara echipa de atunci cu cea de acum. Trebuie să amplifică m criza Franţei atacând. Şi să jucăm siguri în apărare!

"N-am fost de acord cu Piţurcă. Nu mi-a plăcut ceea ce a spus după meciul cu Insulele Feroe. A întreţinut scandalul. S-a certat cu Dinu, cu Meme, cu Dan Petrescu… Trebuie să înţeleagă că şi aceştia îşi pot spune o părere despre joc, despre echipă." – Anghel Iordănescu, fost selecţioner al României


"Suntem favoriţi contra Franţei, indiferent ce ar spune cineva! Avem prima şansă! De ce? Pentru că jucăm acasă. Problemele Franţei sunt mai mari decât cele ale României. Dacă pierdem cu Franţa, şansele de calificare devin nule! Nici un rezultat de egalitate n-ar fi bun." – Anghel Iordănescu, fost selecţioner al României

CONTRĂ LA NAŞU’

„Piţurcă nu are nevoie de această atmosferă“

Anghel Iordănescu sancţionează atitudinea critică afişată în ultima perioadă de Mircea Sandu la adresa lui Victor Piţurcă. Generalul îl pune la zid pe Naşu’, căruia îi reproşează faptul că pune presiune pe actualul antrenor al na- ţionalei. Puiu dă de înţeles că atitudinea lui Sandu i-ar putea crea probleme lui Piţurcă la partida de la Constanţa. „Mircea Sandu navea voie să facă declaraţiile pe care le-am auzit azi (n.r. – ieri). Vorbesc de climatul pe care trebuie să-l asigure în săptămâna meciului. Nu are nevoie de această atmosferă. Dacă naţionala va rata o ocazie, suporterii nu vor mai avea răbdare şi vor scanda: «Demisia, demisia!»“.

Ce îi reproşează Naşului

În episodul de mâine, EVZ vă prezintă rechizitoriul pe care Anghel Iordănescu i-l face lui Mircea Sandu. Şeful FRF este învinovăţit că nu şi-a asumat răspunderea după istoricul 2-5 cu Danemarca. Fostul selecţioner povesteşte fără reţineri momentele tensionate dintre el şi primul locatar de la Casa Fotbalului, pe care l-ar vrea plecat din fruntea FRF, precum şi clipele incredibile în care a fost la un pas să fie dat afară de la naţională, cu câteva zile înainte de Cupa Mondială din 1994! Atunci, intervenţia lui Sandu i-a salvat scaunul. Tehnicianul mai vorbeşte despre convieţuirea alături de blatiştii din Cooperativă şi despre momentele critice ale Generaţiei de Aur. Şi Dumitru Dragomir a intrat în gura generalului. Veţi putea citi şi despre cum îşi face Puiu temele în politică.

4 meciuri a disputat România, cu Iordănescu pe bancă, în faţa Franţei, palmaresul fiindu-ne net nefavorabil: o remiză şi trei înfrângeri, cu golaveraj 2-6