Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Prognoza de absorbţie a fondurilor europene este nerealistă
- Simona Tapalag ă
- 2 martie 2014, 15:00
Guvernul şi-a propus anul acesta să crească gradul de absorţie al fondurilor europene, însă experienţa din anii anteriori arată că prognoza pentru 2014 poate părea chiar nerealistă.
"Chiar dacă absorbţia fondurilor europene a mers mai bine anul trecut decât în anii anteriori, a fost mult sub aşteptări. Prin urmare, investiţiile publice au avut o evoluţie destul de slabă şi este de aşteptat să nu se îmbunătăţească semnificativ nici în 2014, chiar dacă în bugetul aprobat pe 2014 sunt prevăzute a creşte la 6,2% din PIB de la 5,1% din PIB în 2013, însă această creştere se bazează pe o prognoză de absorbţie a fondurilor europene foarte ambiţioasă, chiar nerealistă, dacă luăm în calcul experienţa anilor anteriori", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, într-un interviu acordat Agerpres.
Dumitru a arătat că investiţiile publice au scăzut în ultimii doi ani destul de mult, pentru că au fost folosite ca instrument de ajustare a bugetului.
"Într-un context în care performanţa veniturilor bugetare a fost destul de slabă şi s-au refăcut salariile bugetarilor la nivelul din 2010, ai nevoie să ajustezi undeva. Ajustarea s-a făcut în zona de investiţii publice în special. S-a mizat pe o înlocuire a investiţiilor din resurse proprii cu investiţii din fonduri europene, ceea ce a fost o abordare, din punctul meu de vedere, corectă. Însă am eşuat în a absorbi bani europeni suficient de mulţi care să compenseze reducerea investiţiilor din surse proprii, ceea ce ne-a condus în 2013 la cele mai mici investiţii publice ca procent din PIB din ultimii cinci ani", a mai precizat acesta.
Începând cu data de 1 martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene a preluat activitatea şi structurile autorităţilor de management aferente Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE). În cazul acestor programe există riscul ca proiectele să nu fie finalizate până în 2015, iar Comisia Europeană să nu ramburseze cheltuielile.
CITIȚI ȘI:
- Rocadă în gestionarea fondurilor europene
- PNDR 2014-2020: pomicultura are prevăzute fonduri totale de 260 de milioane de euro
- RECORD. Cum se pot încasa 830 de milioane de euro într-o singură zi de la Comisia Europeană