Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis a PROMULGAT Legea care elimină 102 taxe a lui Dragnea, pe ultima SUTĂ DE METRI
Iohannis a PROMULGAT Legea care elimină 102 taxe a lui Dragnea, pe ultima SUTĂ DE METRI

Iohannis a PROMULGAT Legea care elimină 102 taxe a lui Dragnea, pe ultima SUTĂ DE METRI

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, după ce Parlamentul a respins, la sfârșitul lunii decembrie, cererea sa de reexaminare în care solicita excluderea taxei Radio-TV din textul legii. Legea a fost promulgată în ultima zi a termenului legal pe care îl avea la dispoziţie.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", a anunțat  Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

După respingerea cererii de reexaminare şi declararea ei ca fiind constituţională, preşedintele era obligat să o promulge în termen maximum 10 zile. Șeful statului a promulgat legea exact în ultima zi în care era obligat, legal, să o facă.

Deputaţii au respins, pe 28 decembrie, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale elaborară de liderul PSD, Liviu Dragnea, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă. 

Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.

Ce TAXE vor fi eliminate

Între taxele nefiscale care sunt eliminate de această lege se regăsesc: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Proiectul modifică 14 legi astfel:  

Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, Legea  cetăţeniei române nr. 21/1991, Ordonanţa Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României, Articolele 40 şi 41 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, Legea nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, Legea nr.117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, punctele 9, 10, 11 şi 12 din anexa la Ordonanţa Guvernului  nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice şi juridice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, Alineatul (1) al articolului 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, Articolul 188 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Alineatul (5) al articolului 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.