Cuplul de actori din „Războiul sexelor“ şi „Inimă de ţigan“ - Acasă TV - şi-a petrecut vacanţa de iarnă în trei locuri - Sibiu, Bucovina şi Viena.
Prima destinaţie a fost Sibiu, unde i-am vizitat pe părinţii Ioanei. După aceea am mers în Bucovina şi am locuit la o pensiune din apropierea oraşului Câmpulung Moldovenesc. Apoi am străbătut Transilvania, am traversat Ungaria şi am ajuns la a treia destinaţ ie propusă, Viena.
Am fost doar noi doi în vacanţă, concediul desfă- şurându-se pe durata a două săptămâni. Am ales să călătorim cu maşina, pentru că în felul acesta ne-am atins toate obiectivele dorite. Drumul de la Viena la Bucureşti a fost destul de obositor. Probabil ar fi trebuit să ne oprim o noapte în Arad, dar am forţat puţin nota. Oricum, lucrul acesta nu se va mai întâmpla... Sibiu, un oraş-muzeu Sibiul este un oraş foarte frumos, mai ales că anul trecut a fost capitală culturală europeană. Sunt foarte multe locuri frumoase aici - Biserica Luterană, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică Ursuline, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Turnul Sfântului din Piaţa Mare, Muzeul Brukenthal, Muzeul Satului etc. Bucovina este o zonă splendidă, cu oameni primitori, cinstiţi şi foarte gospodari. Aici ne-am bucurat de odihnă, aer curat şi bucate bucovinene veritabile... De asemenea, am asistat la un spectacol de colinde şi urări tradiţionale absolut impresionant. Viena, „capitala valsului“ Viena nu mai are nevoie de nicio prezentare. Când ajungi acolo, simţi că te afli într-o fostă capitală imperială şi într-unul dintre cele mai puternice oraşe ale Europei. Am vizitat Palatul Schönbrunn, Catedrala Sf. Ştefan, Muzeul Torturii (Foltermuseum) şi Haus des Meeres (o expoziţie acvatică unde poţi vedea toate soiurile de peşti, broaşte ţestoase şi alte vietăţi marine; de asemenea, există un etaj în care a fost creată o atmosferă tipic ecuatorială, cu plante luxuriante, reptile etc.).
Şi când te gândeşti că toate aceste ciudăţenii se află în mijlocul unei capitale europene... E bizar ca tu să stai cu capul în palmieri şi, când te uiţi pe geam, afară să ningă. Cel mai mult ne-au impresionat catacombele de la Catedrala Sf. Ştefan. Pot fi văzute acolo mărturii din vremea ciumei sau mormintele unor principi habsburgi. Catacombele sunt compuse din două aripi, una renovată, unde se află mormintele cardinalilor habsburgi şi austrieci, şi alta nerenovată, unde sunt gropile comune şi diferite morminte. Puţin înfricoşător, dar merită văzute. Atenţie! Se vizitează doar două ore pe zi, între 14.00 şi 16.00. Recunoscuţi de turiştii români Un moment amuzant a fost când am rugat un turist asiatic să ne facă o poză în faţa Catedralei. În timp ce el ne fotografia, au venit şi nişte români care au început să ne facă şi ei poze cu aparatele lor. Chinezul nostru prins la mijloc nu a înţeles nimic. Nu înţelegea de ce ne fac oamenii ăia poze. Intenţionăm să revedem locurile în care am mers în această iarnă. Vom merge din nou în Bucovina chiar în această primăvară, iar la Viena sunt foarte multe de vizitat şi este un oraş extraordinar pentru cumpărături. CAZARE
Hotel în apropiere de Schönbrunn > În Viena am fost cazaţi la Hotelul Kaiserpark Schönbrunn. E un hotel de patru stele vizavi de palat. De aici se poate ajunge foarte repede în centru cu maşina (Viena e un oraş cu o circulaţie perfect sistematizată) sau cu metroul (maximum 15 minute). > Serviciile hotelului sunt bune, e foarte curat, iar clădirea construită pe la începutul secolului trecut şi vecinătatea palatului îţi transmit senzaţia de confort şi bogăţie. Pe noi ne-a costat 90 de euro pe noapte, dar ne-am făcut rezervare cu două luni înainte. Micul dejun este inclus RESTAURANT Bucate bucovinene > Mâncarea tradiţională austriacă este reprezentată de bine-cunoscutul şniţel, iar desertul - ştrudel cu mere. În Viena, la tot pasul sunt cafenele. În cazul în care vreţi să încercaţi şi altceva, puteţi alege un restaurant cu specific mediteraneean. (n.r.) > La Câmpulung Moldovenesc am ales pensiunea „Voichiţa“, pe care o recomandăm celor care vor să se relaxeze. Serviciile sunt ireproşabile, iar mâncarea, extraordinar de bună - totul este proaspăt şi natural. SFATURI
Destinaţia potrivită pentru cumpărături > Viena este un oraş bun pentru cumpărături, pentru că sunt centre comerciale la tot pasul. Este un oraş curat şi nu există ambuteiaje nici măcar la orele de vârf. De asemenea, n-am văzut pe nimeni circulând pe scuter, ca în alte oraşe europene din zona mediteraneeană. > În orice anotimp aţi merge în Bucovina, e bine să aveţi la voi haine mai groase, având în vedere faptul că este o zonă de munte. > Dacă mergeţi iarna în Bucovina, faceţi o plimbare cu sania şi vizitaţi celebrele mănăstiri.