Declaratia ii apartine colonelului John Ingham, atasat militar pe langa ambasada SUA. Potrivit oficialului militar american, suma totala aprobata pana in prezent este de 70 milioane de dolari.

„In 2007, Congresul SUA a autorizat aproape 34 milioane dolari pentru construirea Bazei Mihail Kogalniceanu in locul fostei Brigazi 34 Mecanizate, iar aceste constructii vor incepe la sfarsitul lunii august”, a precizat col. John Ingham.

Baza va gazdui 1.700 de militari

Numai in timpul exercitiului care se va desfasura in perioada 17 august-22 octombrie si la care vor participa peste 1.000 de militari se vor cheltui peste 8 milioane de dolari.

Baza de la Mihail Kogalniceanu, care va avea o capacitate de cazare pentru 1.700 militari, va primi trupe americane ce se vor antrena prin rotatie, in Romania si in Bulgaria, sub comanda Joint Task Force-East.

De la sfarsitul lunii, mare parte din infrastructura existenta a fostei Brigazi 34 Mecanizata va fi demolata (peste 30.000 de metri patrati).

Baza de la Mihail Kogalniceanu se va numi Forward Operating Site (FOS) fiind alaturi de FOS-ul de la Novo Selo, din Bulgaria, singurele baze complet americane din Europa.

Facilitatile primare ale FOS vor fi simple structuri modulare pentru spatii de cazare, de recreere, birouri administrative, clinica medicala, capela.

„SUA au ales acest loc pentru ca Romania ne este un aliat partener si investim aici pentru ca trupele americane si romane sa se poata antrena impreuna. Dorim sa contribuim astfel la modernizarea armatei romane”, spune colonelul John Ingham.

In 2006, oficialii SUA au explicat ca in procesul de restructurare a armatei americane se cauta zone in care soldatii sa se poata antrena si care sa permita o colaborare stransa cu partenerii de coalitie.

Or, baza americana de la Mihail Kogalniceanu are in apropierea sa aeroportul civil, se afla aproape de Portul Constanta si este la doi pasi de poligonul de antrenament de la Babadag.

Aplicatie

Joint Task Force-East, in Romania

Militarii americani din Batalionul I al Regimentului 94 de Blindate se pregatesc sa plece spre Baza Mihail Kogalniceanu, care va deveni cartier general al Joint Task Force-East, formata din circa 1.000 de militari, relateaza Stars and Stripes, in editia electronica de duminica.

Ei au participat vineri la o ceremonie organizata in apropiere de Baumholder, in Germania, inaintea plecarii spre misiunea de pregatire din Romania. La sosirea in tara noastra, Batalionul I va deveni Task Force Deep Steel pentru durata aplicatiei.