Guvernul elen a publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial acordul pentru construirea unui complex de lux pe insula lui Onassis,  Skorpios. Aceasta se află în largul coastelor de vest ale Greciei, în Marea Ionică. A aparţinut familiei celebrului armator Aristotel Onassis până în 2013. Ulterior, nepoata armatorului, Athina Onassis, a vândut-o unui oligarh rus.

Cine a fost Aristotel Onassis

Aristotel Sokratis Onassis s-a născut pe 15 ianuarie 1906 la Smyrna (astăzi Izmir, în Turcia).  A murit la Paris, pe 15 martie 1975. A rămas în istorie pentru succesul în afaceri, fiind şi fondator al companiei Olympic Airways, dar şi pentru viaţa personală, în care şi-au făcut loc personalităţi feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Cea de-a doua căsătorie al lui Onasis a fost cu Jackqueline Kennedy, văduva fostului președinte american John Fitzgerald Kennedy.

El a deținut cea mai mare flotă privată din lume și a fost considerat cel mai bogat om al epocii sale. În perioada de glorie a armatorului Aristotel Onassis, şefi de state, actori şi artişti de seamă veneau să se relaxeze vara pe insula Skorpios atrăgând nu numai curiozitatea cetăţenilor greci ci şi a presei mondene internaţionale. Aristotel Onassis şi cei doi copii ai lui – Christina şi Alexander – au fost înmormântaţi pe insula Skorpios.

Povestea  celui supranumit „Grecul de aur” prinde contur când acesta avea 23 de ani. Și-a ajutat familia să fugă din Turcia în Grecia după ce turcii au recâștigat controlul asupra teritoriului său natal.  Din Grecia, cu numai 250 de dolari în buzunar, în anul 1923, a plecat în Argentina. A făcut diverse munci ocazionale apoi s-a angajat ca electrician. Presa menționează că a câștigat primul milion de dolari înainte să împlinească vârsta de 25 de ani, în urma unei afaceri de import de tutun.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.