Evenimentul Zilei > Actualitate > Insula lui Onassis. Ce s-a întâmplat cu Jacqueline Kennedy când a ajuns aici
Insula lui Onassis. Ce s-a întâmplat cu Jacqueline Kennedy când a ajuns aici

Insula lui Onassis. Ce s-a întâmplat cu Jacqueline Kennedy când a ajuns aici

Insula Skorpios, care a aparținut celebrului armator grec Aristotel Onassis, va deveni disponibilă turiștilor. Inclusiv românii îşi vor putea planifica vacanţele pe faimoasa insulă, în anii următori. La aproape un deceniu distanță de la momentul în care a schimbat proprietarul, s-a dat aviz de construcție. Dar știți cine a fost Onassis? Și cum s-a legat numele lui de cel al unui celebru președinte american?

Guvernul elen a publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial acordul pentru construirea unui complex de lux pe insula lui Onassis,  Skorpios. Aceasta se află în largul coastelor de vest ale Greciei, în Marea Ionică. A aparţinut familiei celebrului armator Aristotel Onassis până în 2013. Ulterior, nepoata armatorului, Athina Onassis, a vândut-o unui oligarh rus.

Cine a fost Aristotel Onassis

Aristotel Sokratis Onassis s-a născut pe 15 ianuarie 1906 la Smyrna (astăzi Izmir, în Turcia).  A murit la Paris, pe 15 martie 1975. A rămas în istorie pentru succesul în afaceri, fiind şi fondator al companiei Olympic Airways, dar şi pentru viaţa personală, în care şi-au făcut loc personalităţi feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Cea de-a doua căsătorie al lui Onasis a fost cu Jackqueline Kennedy, văduva fostului președinte american John Fitzgerald Kennedy.

El a deținut cea mai mare flotă privată din lume și a fost considerat cel mai bogat om al epocii sale. În perioada de glorie a armatorului Aristotel Onassis, şefi de state, actori şi artişti de seamă veneau să se relaxeze vara pe insula Skorpios atrăgând nu numai curiozitatea cetăţenilor greci ci şi a presei mondene internaţionale. Aristotel Onassis şi cei doi copii ai lui – Christina şi Alexander – au fost înmormântaţi pe insula Skorpios.

Povestea  celui supranumit „Grecul de aur” prinde contur când acesta avea 23 de ani. Și-a ajutat familia să fugă din Turcia în Grecia după ce turcii au recâștigat controlul asupra teritoriului său natal.  Din Grecia, cu numai 250 de dolari în buzunar, în anul 1923, a plecat în Argentina. A făcut diverse munci ocazionale apoi s-a angajat ca electrician. Presa menționează că a câștigat primul milion de dolari înainte să împlinească vârsta de 25 de ani, în urma unei afaceri de import de tutun.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.