Insolvența Amurco îl scapă de Niculae de datoriile către angajați
- Simona Tapalag ă
- 17 iulie 2014, 13:32
Actualii și foștii salariați de la Amurco Bacău îl amenință pe miliardarul Ioan Niculae cu executarea silită, dacă nu le va da salariile și plățile compensatorii restante.
Pe 16 iulie 2014, Tribunalul Bacău a decis deschiderea procedurii de insolvență în cazul combinatului chimic Amurco, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae. Cererea fusese înregistrată cu doar două zile înainte ca magistrații să accepte intrarea în insolvență, astfel că vestea a căzut ca un trăznet peste sutele de oameni care așteaptă ca cel mai bogat român să le dea banii care li se cuvin.
În total, Amurco le datorează salariaților care au fost concediați colectiv în 2013 și 2014 aproape 20,7 milioane de lei, reprezentând plățile compensatorii. La această sumă se adaugă salariile restante pe patru luni ale celor 127 de angajați, câți au mai rămas în combinatul care număra în 2000, la doi ani după preluarea de către Niculae, aproximativ 1.500 de muncitori.
Anul trecut, au fost puși pe liber 143 de angajați. Conform contractului colectiv de muncă, aceștia urmau să primească plăți compensatorii. Până acum, doar cei care au intrat în greva foamei au primit banii, dar cu țârâita.
Astfel, doar 4 din cei 143 au primit întreaga sumă, iar alții cinci doar pentru o lună. Din cei 160 de salariați disponibilizați anul acesta, doar 11 au primit salariile compensatorii pe o lună, după ce, ca și colegii concediați în 2013, au intrat în greva foamei. De nouă zile, 18 muncitori fac greva foamei pe platoul din fața intrării în combinat. Mai mulți au ajuns la spital, în stare gravă, dar după ce s-au putut mișca, s-au întors alături de colegii lor, pentru a-și cere banii. „Am 50 de ani, nu mă mai angajează nimeni și am o familie de hrănit”, spune unul dintre greviști.
Oamenii, tot mai palizi, spun că patronul Ioan Niculae nu a avut grijă să dezvolte combinatul. „De când a venit Niculae, în 1998, nu a mai mers. Am mai avut perioade grele, în 2003-2004 am stat un an, dar ca acum nu a fost niciodată. De doi ani nu funcționăm”, ne-a declarat liderul sindical David Gheorghe.
Sindicatul a cerut în instanță amânarea intrării în insolvență, dar cererea a fost respinsă. În aceste condiții, muncitorii mai au de așteptat până când își vor primi plățile compensatorii sau salariile restante, deoarece acestea ar putea fi incluse la masa credală. Adică, actualii și foștii salariați vor deveni creditorii celui mai bogat român.
Până acum, miliardarul Ioan Niculae nu a stat de vorbă cu greviștii și nu a putut fi contactat până la publicarea acestor informații. Totuși, de-a lungul timpului, Niculae a amenințat că pune lacătul pe combinatele din grupul Interagro, dacă statul nu găsește soluții, astfel încât gazul livrat firmelor sale să fie mai ieftin.
„Cacialmaua” concedierilor
Ieri, Ioan Niculae declara că de pe 11 iulie a închis și combinatele Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, din aceeași localitate. „Din câte știu, la Slobozia și Turnu Măgurele nu sunt probleme”, ne-a declarat liderul sindical Romulus Gherghina.
Informația a fost confirmată și de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Slobozia și de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Ialomița. Reprezentanții acestor instituții ne-au comunicat faptul că, până acum, în cursul acestui an, cele două combinate nu au transmis notificări de concediere colectivă. Conform legii, concedierile colective trebuie înregistrate la ITM și AJOFM cu 30 de zile înainte de data semnării deciziilor de reducere a personalului.
De-a lungul timpului, Ioan Niculae a mai jucat cartea concedierilor, în timpul discuțiilor cu autoritățile privind tarifele la gazele livrate combinatelor pe care omul de afaceri le deține.