Informații despre Covid -19. Ce trebuie să știți dacă va infectați după primul vaccin

Informații despre Covid -19. Ce trebuie să știți dacă va infectați după primul vaccin

Autoritățile medicale au oferit explicații în cazurile în care persoanele se infectează cu noul coronavirus între primul vaccin și rapel.

Informații despre Covid19. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, în aceste cazuri vorbim de două scenarii separate.

Primul caz, spune secretarul de stat, se referă la infectarea persoanei, imediat după vaciin. În această situație, până la efectuarea rapelului persoana în cauză poate fi declarată vindecată. Asta presupune că la termenul stabilit pentru rapel cel în cauză se poate prezenta pentru efectuarea celui de-al doilea vaccin anti Covid19.

Mai este și cazul în care unele persoane se infectează cu puțin timp înainte de efectuarea rapelului. În aceste situații, spune oficialul, cel în cauză trebuie să rămână acasă, în izolare, și să nu se prezinte la centrul de vacicinare. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă persoana în cauză, este să sune la centrul de vaccinare și să informeze despre situația apărută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Baciu explică că în aceste situații aplicarea celui de-al doilea vaccin se poate amâna pentru un număr de zile.

Obligatoriu să rămâneți acasă. Informații despre Covid19.

Chiar dacă ați făcut primul vaccin și v-ați infectat cu câteva zile înainte de rapel, nu este nicio problemă. Autoritățile medicale, spun că persoana în cauză trebuie sună la centrul de vaccinare, de unde va primi un termen de amânare, care diferă de la un vaccin la altul.

Amânării rapelului se poate face cu 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și trei luni pentru vaccinul AstraZeneca. În această perioadă de timp, cel în cauză se consideră a fi vindecat și se poate prezenta pentru rapel.

Andrei Baciu mai spune că persoanele aflate în acest scenariu pot să se reprogrameze și în platforma de vaccinare, la rubrica vaccinare suplimentară. Această reprogramare se poate face tot la centrul unde a avut loc prima vaccinare.

Pentru persoanele cu infecție asimptomatică care trebuie să fie vaccinate cu doza de rapel se procedează identic ca și la persoanele cu infecție simptomatică.