Inflaţia în luna iulie: Gata cu mâncarea ieftină, au început scumpirile

Inflaţia în luna iulie: Gata cu mâncarea ieftină, au început scumpirile

După ce, în luna iunie faţă de mai, preţurile de consum au scăzut cu 0,04%, iar alimentele s-au ieftinit cu 0,13%, în iulie am avut de suportat un şir de scumpiri.

Inflaţia totală în luna iulie faţă de luna anterioară a fost de 0,59%. De la începutul anului şi până la finele lunii iulie, preţurile de consum au crescut cu 2,25%, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, inflaţia anuală, cea din luna iulie 2012 comparată cu iulie 2011, a fost de 3%.

În cazul alimentelor, scumpirea lunară a fost 0,14%. Cea mai mare creştere de preţuri, de 3,11%, a fost înregistrată la fructele proaspete, urmate de legume şi alte conserve de legume, unde preţurile au crescut, în medie, cu 1,49%. Totodată, o scumpire de 1,43% a fost raportată în cazul ouălor. Pâinea s-a scumpit uşor, cu 0,07%, de la o lună la alta, uleiul cu 0,2%, carnea de porc cu 0,33%, iar băuturile alcoolice cu 0,1%.

Unele produse s-au ieftinit în luna iulie. Cea mai mare scădere de preţ a fost în cazul cartofilor: 6,21%, urmaţi de 1,11%. Preţuri cu sub 0,1% mai mici s-au înregistrat la citrice, făină, mălai, lapte de vacă şi brânză de vaci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scumpiri mai mari la servicii

Mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit într-un ritm mai rapid decât alimentele, ambele categorii cu 0,84% de la o lună la alta. Nicio ieftinire nu a fost raportată la niciuna dintre aceste categorii.

Astfel, în cazul mărfurilor nealimentare, cel mai mare salt l-a înregistrat energia electrică, unde preţul a crescut cu 5,38%, urmată de ţigări, preţul cărora a urcat cu 1,21%.

La capitolul servicii, cele mai sensibile creşteri de preţuri s-au înregistrat la transportul aerian (1,96%), telefon (1,96%) şi la serviciile de apă, canal şi salubritate (0,95%).