Infecţiile banale dezvoltă celule canceroase

Infecţiile banale dezvoltă celule canceroase

O infecţie banală din copilărie poate provoca apariţia leucemiei, se precizează într-un studiu al Institutului de Cercetare Oncologică din Marea Britanie, citat de BBC.

Medicii britanici au identificat o moleculă, numită TGF, care este produsă de corp ca răspuns la infecţii şi care provoacă multiplicarea celulelor suşă precanceroase, în defavoarea celor sănătoase. Acest tip de celule se dezvoltă în măduva osoasă, iar, în cazul leucemiei, aceasta produce foarte multe leucocite (globule albe), ajungând ca, în cele din urmă să înlocuiască celulele normale - leucocitele, hematiile şi trombocitele.

Cercetătorii au descoperit că la originea acestei transformări se află fuziunea a două gene, care provoacă apariţia celulelor precanceroase şi care se produce în uter. Aceste celule cresc apoi în măduva osoasă, acţionând ca o bombă silenţioasă, care poate rămâne în organism fără a se declanşa până la 15 ani.

1% din întreaga populaţie poartă această mutaţie genetică, însă numai 1% din acest grup dezvoltă ulterior leucemie, elementul declanşator fiind molecula TGF.

"Prin identificarea primilor paşi în dezvoltarea bolii putem determina modul în care un răspuns neobişnuit al sistemului imunitar la infecţii poate provoca declanşarea leucemiei, pregătindu-ne pentru a dezvolta măsuri preventive, cum ar fi vaccinul", a spus cercetătorul Mel Greaves.

Ne puteți urmări și pe Google News