Evenimentul Zilei > International > Încleștare în Pacific în jurul lui Kim
Încleștare în Pacific în jurul lui Kim

Încleștare în Pacific în jurul lui Kim

Administrația Trump a confirmat „angajamentul de nezdruncinat” al Statelor Unite pentru securitatea Japoniei și Coreei de Sud „în fața amenințării grave a Coreei de Nord”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, emis la câteva ore după ce rachete ale Phenianului au ajuns luni în apele din Zona Economică Exclusivă a Japoniei.

 Washingtonul a anunțat „desfășurarea primelor elemente” ale sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Coreea de Sud. THAAD este capabil să intercepteze şi să distrugă rachete balistice în timp ce acestea sunt încă în afara atmosferei.

Kim este încântat

Ministrul chinez al Apărării a declarat, ieri, că țara sa se opune categoric amplasării sistemului THAAD în Coreea de Sud. Săptămâna trecută, ministrul de Externe chinez afirma că Beijingul și Moscova își coordonează eforturile pentru a stopa desfășurarea THAAD.

Pe de altă parte, agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA a anunțat că tirul efectuat de Phenian luni, cu patru rachete balistice, a fost un exerciţiu în vederea lovirii bazelor americane în Japonia, în caz de necesitate. Kim Jongun, care a supervizat personal lansarea, s-a declarat încântat de succes: rachetele au fost „atât de precise încât semănau cu avioane care fac acrobații aeriene în formație”.