Evenimentul Zilei > Justitie > Închisorile din România, focare de infecţii
Închisorile din România, focare de infecţii

Închisorile din România, focare de infecţii

România comunistă a fost o vizuină de spioni şi paranoia, mii de oameni fiind închişi într-unul dintre cele mai crude sisteme de detenţie. Douăzeci de ani mai târziu, motivele pentru care oamenii ajung după gratii sunt mult mai întemeiate, dar deţinuţii încă au motive de teamă, scrie globalpost.com.

Cei închişi sunt consideraţi o sursă de infecţie cu virusul HIV şi tuberculoză. România se află deja în topul ţărilor membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare rată de îmbolnăvire cu tuberculoză.
Iar folosirea aceloraşi ace pentru injectarea de droguri este pe punctul de a produce un focar de infecţie cu HIV.
Cine se implică
Dar, datorită ajutorului Veronicăi Broască şi al altora ca ea, situaţia din închisori se îmbunătăţeşte.
Ea este activist la o organizaţie de luptă antiSIDA. Împreună cu colegii ei  merge prin închisori pentru a oferi servicii împotriva dependenţei de droguri, oferind deţinuţilor şansa de a urma un tratament cu metadonă sau de a renunţa la droguri.
Înainte de plecare, ea lasă prezervative, lubrifiant şi pliante despre SIDA la închisoare.
Broască spune că deschiderea oficialilor din sistemul penitenciarelor este un semn bun, dar crede că vine mai ales din teama de viitoare procese. Ei au fost acuzaţi în procese recente de faptul că deţinuţii nu au acces la un sistem de servicii medicale.
Acest nou respect pentru deţinuţi arată că două decenii de democraţie au prins rădăcini în ţară, notează globalpost.com.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: