Întrebat miercuri, în cadrul unei conferinţe telefonice, ce părere are despre faptul că Parlamentul român a refuzat, anul acesta, să ridice imunitatea a doi parlamentari, George Kent, coordonator principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia de la Departamentul american de Stat, a precizat că problema răspunderii aleşilor este "esenţială", potrivit mediafax.ro

"Deşi parlamentarii au un rol important în procesul democratic – şi, dacă sunt întrebaţi membrii Congresului, toţi cred că anumite acţiuni pe care le întreprind în calitate de congresmeni trebuie protejate, alte acte, precum cele penale, în mod clar ar trebui să fie verificate de sistemul judiciar având disponibile dovezile necesare şi justiţia să fie lăsată să judece", a afirmat George Kent.

Oficialul SUA a subliniat că fiecare ţară trebuie să găsească un echilibru al puterilor în stat (judiciară, legislativă şi executivă) dar "justiţia trebuie să poată să-şi facă treaba în cazurile penale".

Votul de astăzi

Camera şi Senatul sunt aşteptate să se pronunţe, miercuri, asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu şi senatorii PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov.

  • Senatorii au încuviinţat solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de reţinere şi arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
  • Senatorii au respins miercuri solicitarea privind reţinerea şi arestarea preventivă a social-democratului Dan Şova, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţie la companiile energetice Turceni şi Rovinari.

Anul acesta, Parlamentul a respins cererile de încuviinţare a începerii urmării penale în cazul senatorului Varujan Vosganian şi a deputatului Laszlo Borbely.