Evenimentul Zilei > Social > În ce fază este vaccinul românesc anti-Covid? Directorul OncoGen ia în calcul administrarea intranazală
În ce fază este vaccinul românesc anti-Covid? Directorul OncoGen ia în calcul administrarea intranazală

În ce fază este vaccinul românesc anti-Covid? Directorul OncoGen ia în calcul administrarea intranazală

Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen, a declarat, vineri, că lucrul la vaccinul românesc anti-Covid "nu este într-o fază foarte avansată", din cauză că se lucrează cu tehnologie complet nouă și reactivi produs=și la comandă.

Acesta susține că proiectul românesc al vaccinului anti-Covid a fost susținut de către Ministerul Educației și cel al Apărării, dar că este necesară o finanțare mai consistentă.

„Nu este într-o fază foarte avansată, dar lucrăm la el. Mergem mai încet, dar mergem înainte. Asta pentru că tehnologia pe care o folosim noi este una complet nouă și toate instrumentele de măsurare, toți reactivii cu care lucrăm trebuie produși la comandă și în mod special și asta ia timp. Pe de altă parte, am avea nevoie și de o finanțare mai consistentă.

Până în momentul de față, am primit sprijin din partea autorităților prin Ministerul Educatiei și Cercetării, Ministerul Apărării, prin Institutul Cantacuzino, unde am găsi cel mai important lucru de care aveam nevoie, un colectiv care să înțeleagă ce facem noi și în ce constă această tehnologie. Este derivată din vaccinul personalizat în cancer și ea dezvolta imunitate bazată pe limfocite T citotoxice și foarte puțin sau deloc pe anticorpi.

Eu m-am vaccinat, am limfocite T specifice peptidelor virale cu care m-am vaccinat, dar nu am anticorpi. Probabil anticorpii sunt, dar la nivel local. O altă caracteristică ce cred că ne va aduce avantaje cu acest virus este administrarea pe cale intranazală în locul tradiționalelor injectii intramusculare”, a declarat Virgil Paunescu, directorul Institutului OncoGen la postul national de televiziune.

Și-a administrat singur vaccinul

Acesta a vorbit și despre reacțiile pe care le-a avut după ce și-a administrat vaccinul:

„Reacțiile au fost cele specifice unei vaccinări – dureri musculare, dureri articulare, o stare pre-gripală. Au durat câteva zile și cred cp au fost din cauza faptului că noi, folosind o tehnologie total nouă, am bâjbâit un pic cu dozele și cred că mi-am administrat o doză prea mare. Dozele pe care le preconizam acum în studii sunt cam de 10 ori mai mici decât cea pe care mi-am administrat-o eu. În condițiile astea, dacă vor exista, reacțiile vor fi mult mai reduse”, a declarat Virgil Păunescu, citat de Ziare.com.

Sursă foto: Facebook

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: