Victorios în alegeri, neatins de criticile opoziţiei, supravieţuitor al scandalurilor de tot felul, Partidul Poporul Libertăţii (PDL), al premierului Silvio Berlusconi, dă semne că se va dezintegra din cauza luptei interne. Problema, o bombă cu explozie întârziată, e vechea dispută dintre polii puterii din partid, Berlusconi şi Gianfranco Fini, şeful Camerei inferioare a parlamentului.

Un document votat joi de conducerea PDL îl acuză pe Fini că susţine o "opoziţie politică" în propriul partid, care va duce la moartea grupării, potrivit Reuters. Documentul nu cere direct expulzarea lui Fini din PDL, dar aliaţii lui Berlusconi au sugerat că preşedintele Camerei inferioare a parlamentului trebuie să părăsească funcţia.

Fini, care şi-a asumat în ultimul an un rol de critic al lui Berlusconi, a subliniat astăzi că nu are de gând să demisioneze şi a apreciat că premierul are o mentalitate autocratică de afacerist, care "nu are nicio legătură cu instituţiile democratice".

Alături de gruparea Liga Nordului, PDL deţine o majoritate confortabilă în legislativ. Plecarea lui Fini şi a oamenilor săi din partid ar ameninţa majoritatea, dar şi supravieţuirea guvernului.

În aşteptarea confruntării, care ar putea determina chiar organizarea de alegeri anticipate, Berlusconi şi Fini îşi numărau astăzi susţinătorii.

Criticile unui aliat

PDL s-a format în 2009, când gruparea lui Berlusconi, Forza Italia, a fuzionat cu Alianţa Naţională, partidul postfascist al lui Fini. Fost adept al ideologiei dictatorului Benito Mussolini, Fini s-a apropiat în ultimii ani de centrul spectrului politic italian şi reprezintă o contrapondere importantă la Liga Nordului, gruparea care cere autonomia sporită a nordului ţării.

Dizolvarea Alianţei Naţionale în gruparea lui Berlusconi a avut un scop bine determinat: Fini se vedea urmaşul actualului premier la cârma PDL. Între timp, lucrurile au devenit mai complicate. Deşi s-a menţinut la guvernare, Berlusconi a pierdut masiv din popularitate, inclusiv din cauza scandalurilor sexuale în care a fost implicat.

Fini a criticat constant "lipsa de moralitate" a guvernului, corupţia, dar şi stilul dictatorial al premierului. Spre nemulţumirea lui Berlusconi, Fini a atacat şi o controversată lege iniţiată de guvern, care limitează publicarea transcrierilor interceptărilor telefonice având legătură cu anchete în curs de desfăşurare. Anchete în care, deseori, acuzaţi sunt aliaţi ai premierului sau chiar premierul.