Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce a avut de împărțit PDL Constanța: dominația lui Udrea
Ce a avut de împărțit PDL Constanța: dominația lui Udrea

Ce a avut de împărțit PDL Constanța: dominația lui Udrea

Sute de membri ai PDL Constanța au oferit ieri un adevărat spectacol pe scena Casei de Cultură din oraș. Protagoniști, liderul organizației județene a PDL Constanța, senatorul Mircea Banias, și deputata Maria Stavrositu.

Fiecare dintre ei a venit cu susținători care s-au îmbrâncit, huiduit și înjurat ca la ușa cortului. Adunarea generală la care erau convocați trebuia să stabiliească, prin vot, dacă alegerea Mariei Stavrositu în fruntea organizației municipale, în urmă cu două luni, a fost statutară.
Conflictul de la Constanța are ca miză nivelul la care va ajunge influența Elenei Udrea în filială. Pe de o parte, susținătorii Elenei Udrea, adunați în jurul Mariei Stavrositu, vor filiala municipală care să le asigure un număr suficient de voturi și la județ cât să chimbe actuala conducere. De cealaltă parte, reprezentanți ai gărzii vechi a PDL, grupați acum în jurul lui Mircea Banias, încearcă conservarea propriilor poziții și limitarea influenței lui Udrea în filială. Scandalul de la Constanța va ajunge mâine și la București.
Banias s-a trezit cu microfonul furat
Scandalul a început chiar de la intrarea în Casa de Cultură, unde inițial s-a încercat legitimarea membrilor PDL. Chiar și de față cu poliția, oamenii au forțat intrarea în sală deși unii au recunoscut că nu sunt membri PDL și ar fi fost chemați la ședință „de șefii din port”.
În sală, situația a scăpat de sub control. Cele două tabere au făcut tot posibilul să se obstrucționize reciproc. Senatorul Mircea Banias, care trebuia să conducă ședința, a constatat că nu poate vorbi pentru că i s-a furat microfonul. Susținătorii lui o huiduiau pe Maria Stavrositu, iar cei ai deputatei – pe Banias.
“Sunt peste 700  de oameni în sală și nu voi fi niciodată de acord să fie batjocoriți de o echipă de huligani care se manifestă zgomotos”, striga Mircea Banias.
Cand în sfârșit au apărut și microfoanele, Maria Stavrositu nu a fost lăsată să vorbească. A încercat să spună că alegerea ei în fruntea organizației municipale din data de 5 iunie a fost statutară, însă a fost acoperită de strigătele membrilor pro-Banias, iar microfonul i s-a “defectat” brusc.
Udrea – „salutări de la Shanghai”
Fiecare lider a anunțat de pe scenă propria comisie de numărare a voturilor și a instalat în colțuri diferite ale scenei, propriile urne de votare. Într-un vacarm de nedescris, oamenii s-au urcat pe scenă pentru a vota. “Vreau să vă transmit și salutul doamnei Elena Udrea care este la Shanghai, ne-a urat o ședință calmă”, a adus-o Banias în discuție pe responsabila zonală a partidului.
Într-o hărmălaie de nedescris, în timpul votării, membri de partid care se băteau pe mircofon, îndemnau la calm și rațiune. În sală, mai să se ia la bătaie. “Voi sunteți lași și lichele, domnule, ești trădător al națiunii române, să vă fie rușine”, striga un bărbat pro-Stavrositu la un coleg de partid pro-Banias.
Maria Stavrositu a coborât între ei pentru a-i despărți și s-a trezit stropită cu o băutură răcoritoare. Tremurând de indignare, deputata a spus că “huliganul este pedist din Techirghiol”. La rândul său, “huliganul” a făcut-o “bagaboantă“ și “jigodia dracului care ai furat partidul”.
Stavrositu, supărată pe șefii de la București
După numărarea voturilor, fiecare tabără și-a anunțat victoria și a plecat acasă. “Mă tem că imaginea partidului a fost afectată. Cu toate astea e bine că se întamplă acest lucru, chiar dacă e paradoxal, apele trebuie să se separe, toată lumea să respecte statutul”, a comentat Banias. Obosită, Stavrositu, s-a arătat dezamăgită de lipsa de interes a “centrului”. „Le-am solicitat celor de la centru să trimită o autoritate centrală care să conducă această ședință și să ne ajute să ne punem la masă împreună și să facem o organizație statutară, poate că au alte probleme mult mai importante și o organizație cu luptele ei interne nu a fost pe lista lor de priorități. Așa că au lăsat organizația pe mâna lui Banias care îl are în spate pe Mazăre”, a declarat Stavrositu.
Deranjați de scandalul continuu din organizație, mai mulți primari PDL, s-au delimitat de așa zisa ședință a partidului. “Așa ceva nu dă bine pentru imaginea partidului, cred că ar trebui schimbat tot biroul județean, decizia asta trebuie  luată de cei de la centru”, a concluzionat primarul comunei 23 August, Mugurel Mitrana.