Editura Evenimentul si Capital

Iliescu şi cel mai critic moment al carierei politice. CIA, pusă pe o pistă falsă. Şi totuşi, ce-ar fi fost dacă?...

Ion Iliescu prezentându-i Ordinul naţional „Steaua României” fostului Secretar al Apărării, Donald H. Rumsfeld, la Pentagon, în anul 2003.
Autor: | | 4 Comentarii | 10248 Vizualizari

Mineriada din 13-15 Iunie 1990. Un eveniment sângeros a devenit aproape o sintagmă a rușinii noastre. Evenimentul a făcut înconjurul lumii, dar privit acum, după mulți ani și după ce mai multe surse cândva secrete au fost declasificate, vedem amploarea distrugerii pe care Mineriada a adus-o imaginii României.

Din 23 februarie veți găsi la toate chioșcurile de ziare Evenimentul Istoric, o revistă făcută din pasiunea pentru adevăr și povești reale

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, țara noastră părea că se bucură de bunăvoința Occidentului. Așa se și explică poate faptul că până la izbucnirea violențelor, manifestarea din Piața Universității nici nu era privită cu mare atenție de spionajul american. Am văzut, în primul episod din acest mini-serial cum, în 7 iunie 1990, americanii un potențial de scandal politic la București, dar îi căutau sămânța ba în îndepărtarea lui Silviu Brucan din Consiliul Frontului Salvării Naționale, ba în scandalul din Armata care scăpase de agentul rus Nicolae Militaru și îl proslăvea pe noul ministru, general Victor Atanasie Stănculescu. MINERIADA din Iunie 1990, prin ochii CIA! România FIERBEA, americanii se bazau pe scandalurile ARMATĂ-SECURITATE și Brucan-Iliescu. Documente DESECRETIZATE

În rapoartele din 13 iunie 1990 cuprinse în National Intelligence Daily, o sinteză a informațiilor culese de toate serviciile americane și pusă la dispoziția oficialilor, protestatarii din Piață erau acuzați de violențe. Abia din 14-15 iunie, americanii au înțeles grozăvia.

Astăzi o să vedem cum a reacționat întreaga lume civilizată la venirea minerilor și la ”restabilirea ordinii de drept” în București.

Membrii sindicatelor, nerăbdători să se bată cu minerii!

Reacția Europei

Comisia Europeană a suspendat ratificarea Acordului de Cooperare și Comerț cu România. Tratatul a fost deja amânat câteva luni, aparent pentru motive ”tehnice”, dar de fapt este vorba despre îngrijorarea larg răspândită în comunitate din cauza ritmului scăzut al reformelor politice și economice din România.

Comisia Europeană suspendă și planul de a extinde ajutorul pentru România al Grupului celor 24.

Miniștrii de externe ai Comunității Europene se vor întâlni luni și sigur vor condamna violențele.

Până și Franța, care a susținut în trecut Frontul Salvării Naționale, pare să își fi pierdut răbdarea. Guvernul britanic s-a grăbit să critice folosirea minerilor pentru restabilirea ordinii.

Violențele din România au fost discutate ieri la conferința CSCE pe drepturile omului din Copenhaga (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa, devenită mai apoi OSCE, ”conferință” fiind înlocuit cu mai stabilul ”organizația” n.n.) , deși va fi dificil să se ia o măsura fermă împotriva Bucureștiului la această reuniune OSCE, pentru că este nevoie de unanimitate.

Ipoteza spionilor americani: Minerii, folosiți de Iliescu pentru ca Armata să învingă Internele! Mineriada din Iunie 1990, văzută prin ochii CIA (2)

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI