Ileanda-Jibou, zonă ideală pentru centrala nucleară

Ileanda-Jibou, zonă ideală pentru centrala nucleară

Nicolae Ruja, membru în programul nuclear al României comuniste, spune că zona Ileanda-Jibou fusese aleasă de specialişti înaintea Cernavodei.

Înainte ca Nicolae Ceauşescu să decidă construirea centralei nucleare de la Cernavodă, specialiştii Epocii de Aur găsiseră un alt amplasament: zona Ileanda-Jibou, judeţul Sălaj, pe unde trece Someşul. După 30 de ani, guvernul a anunţat că doreşte să construiască o nouă centrală nucleară, care să producă 35 la sută din necesarul de energie. Şcoliţi de un laureat Nobel Inginerul clujean Nicolae Ruja a făcut parte din primul lot de specialişti români pregătiţi în cadrul programului nuclear al României. În 1968, Nicolae Ruja a fost selectat să facă parte din primul lot de 20 de specialişti, 12 ingineri şi opt fizicieni în energie nucleară din România. „Am învăţat la Politehnica Bucureşti şi ne-am pregătit la reactorul nuclear de la Măgurele. Printre cei care ne-au predat a fost şi descoperitorul plutoniului, Glenn Seaborg, laureat al Premiului Nobel şi care a devenit directorul Agenţiei Nucleare din SUA“, a mai adăugat Ruja. Acum, el este profesor asociat la Secţia de Energetică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj.

„Crescuse foarte mult consumul de energie şi s-a luat în discuţie locul cel mai bun de amplasare a unei centrale nucleare. Principalele criterii au fost să fie cât mai aproape de un consum mare, să fie într-o zonă mai izolată şi să existe o sursă importantă de apă folosită pentru răcire. S-a ajuns la concluzia că cele mai favorabile locuri erau Ileanda-Jibou şi Hârşova- Cernavodă“, spune Nicolae Ruja.

„Debitul Someşului este suficient pentru a asigura alimentarea cu apă şi pentru sistemul de răcire a aburului care intră în turbină la 600-700 de grade şi la 50-100 de atmosfere. Debitul Someşului Mic poate fi controlat prin sistemul hidroenergetic din zona Beliş Tarniţa, judeţul Cluj. De la Dej, debitul Someşului Mare este suficient pentru o centrală nucleră“, mai spune Nicolae Ruja.

În afară de Cernavodă-Hârşova şi Ileanda-Jibou, pentru construcţia primei centrale nucleară a mai fost luată în discuţie şi zona Săvârşin, judeţul Arad. „Mureşul nu are o zonă favorabilă pentru construcţia unei centrale nucleare. Era o discuţie pentru Săvârşin, dar nu era o locaţie bună“, a mai spus Ruja. El a exclus şi ideea construcţiei unei centrale nucleare în zona Făgăraş, pentru că debitul Oltului este prea mic în zonă. Bani pentru studiul de fezabilitate Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anunţat joia trecută că a demarat procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Cel mai probabil, constructorul noii centrale nucleare este compania de stat franceză Areva. Nicolae Ruja susţine că metoda folosită de francezi nu este periculoasă deoarece foloseşte uraniul natural care intră în reacţie cu apa grea. „O explozie devastatoare în acest sistem, care se numeşte CANDU, este mai puţin probabil să se producă, deoarece condiţiile pentru a se ajunge la astfel de lucruri sunt mai greu de realizat“, spune acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News