Evenimentul Zilei > Justitie > ÎCCJ, zid în jurul lui Ionuț Matei. Atac fără precedent la avocați și jurnaliști
ÎCCJ, zid în jurul lui Ionuț Matei. Atac fără precedent la avocați și jurnaliști

ÎCCJ, zid în jurul lui Ionuț Matei. Atac fără precedent la avocați și jurnaliști

Înalta Curte pierde controlul cu realitatea. Judecătorii ÎCCJ sar la avocații și jurnaliștii care au devoalat execuția din dosarul “Ferma Băneasa”, încercând să-l ajute pe judecătorul Ionuț Matei.

După o întrunire luminată, Adunarea Generală a ÎCCJ a decis: “Judecătorii înțeleg să respingă cu fermitate conduita publică de transpunere a dezbaterilor judiciare din sala de judecată în spațiul public și, cel mai grav, agresiunile mediatice la adresa judecătorilor”.

Atac ÎCCJ la adresa avocaților și jurnaliștilor

Înalta Curte de Casație și Justiție condusă de judecătoarea Corina Corbu pierde controlul cu realitatea. În loc să își facă ordine în ”curtea” proprie astfel încât să nu mai fie posibile execuții judiciare și să nu mai existe judecători care judecă fără a avea depus jurământul de judecător, instanța supremă lansează un atac la adresa avocaților și jurnaliștilor doar ca să îl apere pe judecătorul Ionuț Matei și pe ceilalti membri ai “Completului negru” care au pronunțat scandaloasa decizie de condamnare a avocatului Robert Roșu în dosarul “Ferma Băneasa”, relatează Lumea Justitiei.

Trebuie să readuce aminte că presa a dezvăluit suma cu care va fi remunerat Ionuț Matei, care, după dosarul Băneasa, a cerut să iasă la pensie. Mult mai devreme decât ar putea să o facă. 

După o întrunire a Adunării Generale a judecătorilor de la Înalta Curte, instanța supremă a emis vineri, 16 aprilie 2021, un comunicat de presă în care acuza protestele avocaților și dezvăluirile jurnaliștilor în legătura cu mascarada judiciară din cazul “Ferma Băneasa”.

Judecătorii ÎCCJ se plâng de agresiuni mediatice

Judecătorii ÎCCJ se arată lezați de dezbaterile publice referitoare la decizia din dosarul “Ferma Băneasa” și se plâng de așa-zise agresiuni mediatice la adresa judecătorilor din “Completul negru” care l-au condamnat pe Robert Roșu, în speța Ionuț Matei, Alina Ioana Ilie și Florentina Dragomir (judecătoare care judeca fără să aibă la mapa profesională jurământul de judecător, conform CSM, situație față de care ICCJ nu a înțeles să reacționeze).

Instanța supremă susține că protestele avocaților împotriva simulacrului judiciar din dosarul “Ferma Băneasa” ar fi de natura să afecteze independența judecătorilor de la ÎCCJ, dar nu doar atât, ci și a autorității judecătorești în ansamblu.

Interesant este că în comunicatul ÎCCJ nu se precizează câți judecători au fost de acord cu emiterea acestui comunicat și cîți s-au opus. Asta în condițiile în care din informațiile noastre au existat magistrați care au îndemnat la rezervă. Ei erau constienți că printr-o asemenea reacție instanța supremă își pierde și mai mult credibilitatea.

Comunicatul ICCJ poate fi consultat aici .