Evenimentul Zilei > Justitie > Abuzurile din dosarul ICA, analizate și la Realitatea Plus. „Experta DNA a scos din burtă un prejudiciu inexistent”
Abuzurile din dosarul ICA, analizate și la Realitatea Plus. „Experta DNA a scos din burtă un prejudiciu inexistent”

Abuzurile din dosarul ICA, analizate și la Realitatea Plus. „Experta DNA a scos din burtă un prejudiciu inexistent”

Cunoscutul avocat Florin Durgheu a vorbit la Realitatea Plus despre mărturisirile făcute de experta DNA Aurelia Nicolae, cea care a stabilit „prejudiciul” din Dosarul „Telepatia”. Aurelia Nicolae le-a spus procurorilor de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție că a realizat „în mod eronat” raportul de expertiză în dosarul care a dus la condamnarea unor oameni la pedepse uriașe cu închisoarea.

„Este consemnat , într-adevăr, în raportul de constatare o rată a inflaţiei, pe perioada 1998-2001, de 125,8%, însă acest aspect este reţinut ÎN MOD ERONAT (…) ACEASTĂ EROARE o explic în condiţiile în care am întocmit raportul de constatare  ÎN GRABĂ , termenele de realizare fiind scurte şi aveam în acelaşi timp mai multe lucrări de realizat”, a recunoscut Aurelia Nicolae în fața procurorilor.

Declarațiile Aureliei Nicolae nu lasă nicio urmă de îndoială: un raport de expertiză fals a stat la baza Dosarului ICA. Potrivit avocatului Florin Durgheu, care nu a fost în nici un fel implicat în judecarea acestui dosar, „Antenele au fost executate din cauza unui prejudiciu inexistent; a fost un prejudiciu inventat”.

„O pată pe obrazul justiției din România”

Florin Durgheu a vorbit și despre o adevărată „cutie a Pandorei” pe care a deschis-o acest caz, arătând că orice om se poate găsi în situația în care este trimis în judecată pe baza unui prejudiciu inventat din pix.

„Ce s-a întâmplat acolo e de natură de a ridica foarte multe semne de întrebare și de a arăta opiniei publice că oricine poate fi în acea situație. De moment ce o persoană poate fi trimisă în judecată pe baza unui prejudiciu inventat de către o persoană care își ia salariul de la casieria unității DNA, fără a se face o expertiză independentă, este trist”, a spus Florin Durgheu la Realitatea PLUS. 

Traian Băsescu însuși a spus, într-o înregistrare a cărei autenticitate a recunoscut-o, că știa cu 3 zile înainte de pronunțare sentința din Dosarul ICA. Cum a putut procurorul de caz, Emilian Eva, să semneze rechizitoriul în acest caz și cum întreaga situație a fost tolerată de judecători, totul sub privirile fostului președinte Traian Băsescu, se întreabă avocatul Florin Durgheu. 

 „E clar că președintele României știa de lucrurile care se întâmplau, din punctul meu de vedere nu are nicio scuză, este intolerabil într-un stat de drept. Din moment ce au fost devoalate anumite lucruri, din moment ce s-a văzut că în dosar a fost o expertă care habar nu avea ce trebuie să facă, a scos din burtă un prejudiciu, unul care nu exista în bilanțul Ministerului Agriculturii, cum a putut un procuror să semneze rechizitoriul? Cum judecătorii au putut tolera această situație?”, a subliniat avocatul Florin Durgheu.